Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Edina Szvoren

Nema, neka i ne bude

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Xenia Detoni
  • 10/2017.
  • 248 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533551227
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga Edine Szvoren "Nema, neka i ne bude" – za koju je autorica dobila Nagradu Europske unije za književnost 2015. – sadržava dvanaest zgusnutih priča koje predstavljaju prave male životne trilere s dodatkom apsurda, a začinjene su (samo)ironijom i nesvakidašnjom tvrdoglavošću onih koji su ih preživjeli.

U ovoj zbirci mađarska književnica Edina Szvoren svjedoči kako zna ono što jedino vrsni pripovjedač umije: smireno pričati o lako prepoznatljivim situacijama i događajima, o banalnom ludilu međuljudskih odnosa. Autoričini su junaci zapravo antijunaci koji su zaglavili u svakodnevici: iznutra nesređeni ljudi i obitelji, koji izvana žele zadržati privid „idealnih“ relacija odlascima na zajednička druženja na jezera ili u planine. Pritom, što više upoznaju pojedinosti skučenog okruženja, to manje uspijevaju pronaći njihov ključ: tu je impotentan muškarac koji pokušava ritualno ubiti ribu, babysitterica koja ne razumije zašto se dijete koje čuva ne bi trebalo igrati sa slagalicom, žena koja iščekuje ishod sudbonosnog medicinskog pregleda, ljubomorna supruga koja špijunira muža u njegovu službenom moskviču…

Pri opisivanju autoričina književnog svijeta, kritičari navode primjere dvojice radikalno različitih prethodnika: analitičke proze Pétera Nádasa, kao i skladnog diva groteske Pétera Hajnóczyja. Zbirka priča "Nema, neka i ne bude" uvjerit će čitatelja da je riječ o zreloj autorici jedinstvena pripovjedačkoga glasa.

Edina Szvoren (Budimpešta, 1974.), cijenjena mađarska književnica, završila je Srednju glazbenu školu Béle Bartóka, u kojoj trenutačno predaje solfeggio i glazbenu teoriju, dok je na Glazbenoj akademiji Franza Liszta stekla zvanje zborske dirigentice.

Objavljuje od 2005. godine: već je prvom zbirkom novela "Pertu" (Naklada Palatinus, 2010.) ostvarila uspjeh, kako kod čitatelja tako i kod kritike, što je još iste godine bilo okrunjeno i dvjema važnim nacionalnim književnim nagradama nazvanima po Tiboru Déryju, odnosno Sándoru Bródyju. Za svoje drugo prozno djelo "Nema, neka i ne bude" (Nincs, és ne is legyen, Naklada Palatinus, 2012.) autorica je primila Nagradu Europske unije za književnost 2015. godine. Iste godine objavila je i treću knjigu priča pod nazivom "Az ország legjobb hóhera" (Najbolji krvnik u zemlji). Za svoj književni rad dobila je još dvije nagrade: Artisjus (2013.) i Attila József (2014.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –