Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Božica Dragaš

Taurus

  • Nakladnik: Hena com
  • 11/2017.
  • 284 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532591897
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Sve je živo smrtno", reče Pogrebnik, "besmrtne su samo mrtve stvari". Zna to Sofija jako dobro. Upravo je pokopala najbolju prijateljicu, a za život druge s pravom strahuje. Napustila je bolesnog supruga nakon dvadeset pet godina braka. Trudna kći to joj ne može oprostiti. Osamdesetogodišnji otac, za čiji pak život strahuje zbog vremešne dobi, puca od zdravlja i započeo je vezu s tajanstvenom plavušom. A Sofija živi u unajmljenom stanu, sastavlja nekrologe za Pogrebnika i dopisuje se na internetu s "virtualnim" muškarcima – Klikom, Arhitravom i Taurusom – u potrazi za Onim U Kojeg Će Se Zaljubiti. Jer za ljubav nikad nije kasno, zar ne? Čak i ako imaš pedeset sedam godina i panično se bojiš starenja i smrti?

"Taurus" je na prvi pogled crnohumorni roman o ženi koja je odbila sjesti i ostarjeti ili, drugim riječima, leći i umrijeti. Samo na prvi pogled, jer Božica Dragaš vrsta je spisateljice kod koje se može računati na brzo propadanje u dublje slojeve književnosti i stvarnosti, gdje humoristično nije samo smiješno, nego i razotkrivajuće, nekad bolno, često iscjeljujuće.

Božica Dragaš u "Taurusu" prodire u samu jezgru ljudskog bića, postavljajući pitanje na koje pokušavamo naći odgovor sve otkako nas ima – ako je smrt doista kraj, tko smo mi i koja nam je svrha? Zar smo tek prolaznost u službi stvaranja nove prolaznosti, kako kaže Pogrebnik, pri čemu nam jedino ostaje odabrati hoćemo li se igrati ili ćemo zdvajati?

Božica Dragaš rođena je u Požegi u prosincu 1967. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je kroatistiku i južnoslavenske filologije, a potom i bibliotekarstvo. Izuzmu li se literarni radovi iz rane mladosti, za koje je nekoliko puta nagrađivana, pisati je počela tek u četrdeset i nekoj. Nekoliko joj je priča objavljeno u zbornicima. Godine 2014. dobila je prvu nagradu na Natječaju za kratku priču Književnoga kruga Karlovac, a 2015. u nakladi Algoritma objavljen joj je i prvi roman "Između koljena". Živi i radi u Zagrebu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –