Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Gaëlle Josse Ursula Burger

Posljednji čuvar Ellis Islanda

  • Nakladnik: Fraktura
  • 10/2017.
  • 160 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532669053
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kad isprati svoga posljednjega gosta, naprasitog norveškog mornara Arnea Peterssena, John Mitchell ostaje sam na Ellis Islandu. Za devet dana centar za prihvat useljenika na otočiću s pogledom na Kip slobode zauvijek se zatvara, a njegov direktor Mitchell za to vrijeme svodi račune svojih četrdeset pet godina provedenih u dobrovoljnoj izolaciji. Gotovo pola vijeka svjedočio je nebrojenim valovima siromašnih Europljana koji su se nadali da će im la Merica donijeti novi život, no pravila Ureda za imigraciju bila su stroga i mnogima od njih razbila snove o obećanoj zemlji. Jesu li sva ta patnja i tek poneki proplamsaj ljubavi Mitchellu postali preteško breme?

"Posljednji čuvar Ellis Islanda" priča je o točki sudara svjetova, mjestu gdje se odlučuju ljudske sudbine, a birokratska mašinerija propušta samo besprijekorne. Ovaj je roman nedvojbeno i vrhunac književnog stvaralaštva nagrađivane francuske spisateljice Gaëlle Josse.

 

“Svojim preciznim i oštrim pismom Gaëlle Josse omogućuje nam da vidimo i osjetimo komadić američke povijesti kroz previranja duše uhvaćene ukoštac sa svojim demonima. Majstorsko i neodoljivo djelo!” Béatrice Putégnat, Librairie Pages apres pages, Pariz “Gaëlle Josse bila je na Ellis Islandu i o njemu ispisuje intimnu i kolektivnu geografiju, priču čovjeka pomiješanu s pričama tisuća drugih ljudi, kloneći se pretjerivanja, odbijajući patos, ne uskraćujući si zadovoljstvo invencije i ne skrivajući sirovost činjenica.”
- Élise Lépine, Transfuge

“Rangirati stvari uvijek je pomalo uzaludno, pogotovo u neopipljivoji subjektivnoj domeni umjetničkog stvaralaštva. No nije li romanPosljednji čuvar Ellis Islanda najljepši tekst Gaëlle Josse, u kojem alkemija njezinih prethodnih djela doživljava, iako na posve drugoj temi, svojevrsni vrhunac?”
- Emmanuelle Giuliani, La Croix

Gaëlle Josse rođena je 1960. Diplomirala je pravo, novinarstvo i kliničku psihologiju. Svoju književnu karijeru započela je poezijom. Prije "Posljednjeg čuvara Ellis Islanda" ( Le dernier gardien d’Ellis Island, 2014.) napisala je tri romana, "Les heures silencieuses" (2011.), "Nos vies désaccordées" (2012.) i "Noces de neige" (2013.), dok je 2016. objavila svoj peti roman, "L’Ombre de nos nuits".

Dobitnica je više istaknutih priznanja, među kojima se ističu Nagrada Europske Unije za književnost i nagrada Grand Livre du Mois za "Posljednjeg čuvara Ellis Islanda" te titula Viteza umjetnosti i književnosti, 2016. Piše za francuski časopis, vodi slušaonice glazbenih djela te radionice pisanja za mladež i odrasle.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –