Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Daria Nalecz Tomasz Nalecz

Jozef Pilsudski : Vojskovođa i državnik nezavisne Poljske

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • Prijevod: Magdalena Najbar-Agičić
  • 11/2017.
  • 106 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537963637
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Jozef Pilsudski bio je najistaknutija osoba obnovljene Poljske. Najviše je doprinio vraćanju nezavisnosti. Borba protiv porobljenosti, a kasnije za jačanje nezavisnosti davala je smisao njegovu životu. Isprva je spas za Poljsku tražio u socijalizmu. Odbacio ga je kad se uvjerio da socijalističke parole potiskuju rodoljubne ciljeve. Tada se iz socijalista transformirao u vojnika. Stvorio je oružane snage zahvaljujući kojima je Poljska izvrsno iskoristila svoju šansu za obnovu državnosti kad su izgubljeni rat i revolucija oslabili njezine djelitelje.

Snagu i sigurnost nezavisne Poljske želio je graditi zajedno s narodima koji su naseljavali teritorij između Njemačke i Rusije. To je bilo moguće jedino u ratu protiv Rusije, koju je Pilsudski porazio 1920. godine, ali nedovoljno snažno da se može ostvariti ideja srednjoeuropske federacije.

Poljsku, obnovljenu u studenom 1918. godine, u kojoj je postao poglavar države i vrhovni zapovjednik vojske, utemeljio je na slobodi, pravu i demokraciji. Međutim, ubrzo je posumnjao u te mehanizme vladavine, pa se povukao iz javnog života. Uvjeren da zemlja ide u krivom smjeru, godine 1926. odlučio se na državni prevrat. U parlamentu je već ranije vidio samo izvor anarhije te mu je tada suprostavio snažnu predsjedničku vlast. No, s vremenom ga je razočarao i autoritarizam. Sve bolesniji i nemoćan, nije više tražio nove recepte za vladanje. Ogorčen, ponovno se povukao u sjenu. Usprkos kultu, kojim je bio okružen, umro je 1935. osamljen i pun briga za budućnost Poljske.

* knjiga je objavljena u povodu 150. obljetnice rođenja Jozefa Pilsudskog

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –