Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Rosa Liksom

Kupe br. 6

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Boris Vidović
  • 11/2017.
  • 212 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532591903
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Radnja romana smještena je u kupe vlaka transsibirske željeznice na relaciji od Moskve do Ulan Batora. Taj kupe dijeli mlada Finkinja, studentica arheologije na moskovskom sveučilištu osamdesetih s Vadimom Nikolajevičem Ivanovim, vulgarnim i sirovim ruskim građevincem s lukom i votkom u torbi. Ona je ostavila svoj život u Moskvi u želji da vidi drevne crteže na stijenama Ulan Batora, a on je krenuo za poslom na novo gradilište u Mongoliji. Šutljiva djevojka postaje „zarobljenica“ Vadimovih beskrajnih, prostotama začinjenih tirada o vlastitom životu, ženama i Sovjetskom Savezu. Hoće li joj se toliko željeno putovanje kroz sibirska bespuća pretvoriti u najgoru noćnu moru?

Rosa Liksom neobičan je glas suvremene finske književnosti čija su djela okrunjena brojnim vrijednim nagradama i nominacijama. I za "Kupe br.6" može se reći da je neobičan roman: bizaran i mračan, ali s druge strane maštovit i nezaboravan. Priču nose dvoje naoko nespojivih likova, između kojih se ukotvio treći: nepregledni, snijegom i ledom okovani Sibir čije se vedute ritmično smjenjuju kroz prozor vlaka, a kojima je djevojka jednako zarobljena kao i Vadimovim monolozima.

Pejzažne su dionice tako preuzele ulogu posrednika među suputnicima, a "Kupe br. 6" pretvorile u dojmljivu posvetu izgubljenom svijetu bivšeg Sovjetskog Saveza kojeg je Rosa Liksom, svojim umijećem pripovijedanja, vješto otela zaboravu. U ovoj je iznimnoj prozi autorici uspjelo minimalističkim sredstvima postići maksimalan efekt.

Ovaj je roman izvanredan. Neumoran je u svojoj misiji svjedočenja o kompleksnoj, danas izgubljenoj naciji koja je uvijek bila i bit će specifična. Istodobno uvjerljiva i odbojna, ova vas priča osvoji i drži do kraja. Liksom svoje čitatelje povlači po ruinama Rusije i tek kad dođete do samoga kraja, ona će povući zastore i dopustiti vam da vidite i nadu. - Grist

Rosa Liksom (r. 1958., Ylitornio) nagrađivana je finska spisateljica, ali i renominara slikarica i redateljica. Potječe iz obitelji farmera i lovaca na sobove sa sjevera Finske. U dobi od sedamnaest godina napušta Laponiju zbog studija antropologije i društvenih znanosti na sveučilištima, prvo u Helsinkiju, a potom u Kopenhagenu i Moskvi. Pored navedenog mladost su joj obilježila i ljeta provedena u Parizu te život na sjeveru Norveške. Prve tri knjige napisala je za svog boravka u Christianiji, u Kopenhagenu.

Za svoj debitantski roman "Yhden yön pysäkki" (1985.) dobila je nagradu J. H. Erkko, dvaput je bila nominirana za nagradu Nordic, a za roman "Kupe br. 6" (2011.) dobila je nagradu Finlandia Literary Prize. Njezina su ostala djela: zbirke kratkih priča "Unohdettu vartti" (1986.), "Väliasema Gagarin" (1987.), "Go Moskova go" (1988.), "Tyhjän tien paratiisit" (1989.), "Bamalama" (1993.), "Perhe" (2000.), "Maa" (2006.), romani "Kreisland" (1996.), "Reitari" (2002.), te dječje knjige "Jepata Nastan lentomatka" (2002.) i "Tivoli Tähtisade" (2004.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –