Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Josip Novaković

Sumka 43

  • Nakladnik: Sandorf
  • 12/2017.
  • 229 str., meki uvez
  • ISBN 9789533510408
  • Cijena: 12.61 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Tekstovi Josipa Novakovića okupljeni u knjizi "Sumka 43" predstavljaju, bila im to namjera ili ne, odličan presjek života u sjevernom dijelu američkog kontinenta (SAD-u i Kanadi), s povremenim osvrtima na "stari kontinent". Iskustva iz prve ruke ispisana iz perspektive "našeg čovjeka na terenu" nezaobilazno su štivo za svakoga tko želi saznati više o američkim i kanadskim prilikama — tko želi saznati i ono čega nema u holivudskim filmovima i drugim medijskim reprezentacijama tog dijela svijeta.

Novaković kroz priče o sebi najviše govori o svijetu u kojem živi, ne štedeći u tekstovima ni sebe ni taj, često idealizirani, svijet koji ga okružuje.

(...) Ne bih vas željela plašiti, ja nisam predstavnica vlasti, ali željela bih da znate što vas čeka. Rečeno mi je da moram nabaviti prijepise svih svojih svjedodžbi i diploma, od srednje škole nadalje; zatim, da nabavim policijsku potvrdu (da nisam kažnjavan) iz svih gradova u kojima sam boravio duže od šest mjeseci, kako u Sjedinjenim Državama, tako i drugdje, prevedeno i ovjereno na engleskom jeziku; zatim zdravstvenu potvrdu (da nemam HIV, TBC ni sifilis) i potvrdu da nikada nisam vozio pod utjecajem alkohola ni droge. Uz to sam trebao priložiti i popis svih mjesta, s adresama na kojima sam ikada boravio duže od mjesec dana, zatim gdje sam sve putovao, s točnim datumima. A ja sam se prilično i seljakao i naputovao. Živio sam sveukupno u više od stotinu mjesta i gradova.

Sve me to poprilično zaprepastilo. Samo u SAD-u sam živio u barem deset država duže od šest mjeseci, a da ne govorim o Rusiji, Hrvatskoj i Srbiji. Kako uopće nekome padne na pamet da se sve to nekako može prikupiti?

Prozaik i esejist Josip Novaković rođen je 1956. u Daruvaru, s 22 godine emigrirao je u SAD, a posljednjih nekoliko godina živi u Kanadi. Za svoja prozna djela dobio je priznanja Whiting Writer’s Award, Ingram Merrill Award, American Book Award, Pushcart, O. Henry a 2013. godine bio je finalist nagrade Man Booker International.

Njegove priče uvrštene su u prestižne antologije američke kratke priče, a ugledni časopis Kirkus Review proglasio ga je jednim od najboljih američkih pisaca kratke priče. Predavao je kreativno pisanje u okviru programa New York Public Library te na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, Die Freie Universitätu u Berlinu, Sveučilištu Penn State, a trenutačno predaje na Sveučilištu Concordia u Montrealu.

Objavio je roman "April Fool’s Day", tri zbirke kratkih priča,"Yolk", "Salvation and Other Disasters", "Infidelities: Stories of War and Lust", dvije zbirke autobiografskih crtica, "Apricots from Chernobyl", "Plum Brandy: Croatian Journey" te dva priručnika za umijeće pisanja, "Writing Fiction Step by Step" i "Fiction Writer’s Workshop". Na hrvatski mu je do sada preveden izbor priča "Grimizne usne", zbirka eseja "Tražeći grob u Clevelandu", roman "Prvi aprila" i knjiga "Radionica pisanja fikcije" koja se koristi kao udžbenik na brojnim američkim sveučilištima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –