Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ratko Bošković

Ivica Todorić : Biografija hrvatskog kralja biznisa i politike

  • Nakladnik: Profil
  • 11/2017.
  • 200 str., meki uvez
  • ISBN 9789533136066
  • Cijena: 10.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Više od četvrt stoljeća Ivica Todorić gradio je uz pomoć političara i bankara svoje poslovno carstvo i stvorio ogromnu kompaniju Agrokor. Taj nekadašnji provincijski trgovac cvijećem, koji je započeo karijeru s obiteljskog imanja u Kloštar-Ivaniću kombijem opskrbljujući cvijećem zagrebačke cvjećare, postao je gazda kompanije knjigovodstvene vrijednosti 7,5 milijardi kuna, s prihodom na kraju 2015. godine od gotovo 50 milijardi kuna i sa 60.000 zaposlenih, kudikamo najveće privatne kompanije u Hrvatskoj sa sjedištem u ostakljenom neboderu u centru Zagreba. Ta je kompanija postala kičmom hrvatskog gospodarstva, a njemu i njegovoj obitelji osigurala ogromno bogatstvo, luksuz i raskoš, privatni helikopter, jahtu, vilu na moru, privatni otok.

Knjiga „Ivica Todorić : Biografija hrvatskog kralja biznisa i politike“ bavi se ličnošću, karijerom, usponom i padom tog najvećeg i najmoćnijeg hrvatskog tajkuna Ivice Todorića. U knjizi se opisuju korijeni obitelji Todorić, uspon privrednog rukovodioca iz socijalističkog doba Ante Todorića, oca Ivice Todorića, njegovi politički problemi 1971., te zatim razvoj njegovog privatnog biznisa koji je bio temelj sinu Ivici Todoriću da stvori najveću kompaniju nezavisne Hrvatske. Prate se odrastanje i prvi poslovni potezi Ivice Todorića u sferi uzgoja cvijeća, zatim njegovo spretno djelovanje kada je započela hrvatska tranzicija i privatizacija, prati se širenje njegovog koncerna, njegova uloga na sveukupnu privredu Hrvatske, te rast njegovog velikog pozadinskog utjecaja na hrvatsku politiku i društvo. Opisuje se i njegovo poslovanje na međunarodnom planu, širenje na regiju, dealovi s bankama, sve do kobnog preuzimanja slovenskog „Mercatora“ kada je Todorić naoko bio na vrhuncu, a zapravo na početku pada.

Kupnjom „Mercatora“ je počeo Todorićev sunovrat i sve je to propalo u roku od nekoliko mjeseci. Početkom 2017. otkriveno je da je Agrokor pred bankrotom, potom je u petak 7. travnja 2017. Todorić zbog opasnosti od stečaja bio prisiljen pozvati državu da u Agrokor uvede izvanrednu državnu upravu, kako bi spasila ne samo Agrokor, nego i tisuće Agrokorovih dobavljača i vjerovnika, desetke tisuća zaposlenika, mnoštvo malih poduzetnika koji su poslovali s Agrokorom, koje je Todorić svojim neodgovornim poslovanjem doveo do propasti.

Šest mjeseci poslije, u ponedjeljak 9. listopada 2017., nova privremena uprava Agrokora otkrila je javnosti šokantne podatke kako je Todorić neodgovorno i prevarantski upravljao Agrokorom i kako je izvlačio milijarde kuna.

Nikada u suvremenoj hrvatskoj povijesti neki poduzetnik nije s takve visine pao tako nisko, tako naglo i tako neočekivano, kao Ivica Todorić. Knjiga Ratka Boškovića opisuje kako se i zašto to dogodilo, kako je Todorić stvorio svoje golemo carstvo i kako ga je zbog svoje pohlepe upropastio.

Ratko Bošković je hrvatski novinar, urednik, ekonomski komentator i izdavač. Karijeru je sedamdesetih godina počeo u omladinskim listovima „Studentski list“ i „Polet“, kojem je bio glavni urednik. Potom je radio u vanjskopolitičkoj rubrici „Vjesnika“, u magazinima „Start“ i „Danas“. Bio je osnivač jednog od prvih privatnih izdavačkih poduzeća u Hrvatskoj.

Jedan je od osnivača tjednika „Globus“, u kojem je radio do 1995. godine. Kasnije je bio dugogodišnji ekonomski komentator „Jutarnjeg lista“ i „Večernjeg lista“. Bio je jedan od pokretača ekonomskog lista „Business.hr“.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –