Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jernej Mlekuž

I feel kranjska kobasica : Kako je kranjska kobasica podigla slovenski narod

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • Prijevod: Edo Fičor
  • 02/2018.
  • 162 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537963668
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kako navodi autor u duhovito napisanom uvodu u knjigu kranjska kobasica jedan je od najžilavijih i najkoncentriranijih slovenskih nacionalnih simbola. Od prvog znanog spomena u slovenskom tisku 1849. godine pa do današnjih dana pokazivala je stabilnost, kontinuiranost i otpornost, osobine koje kod drugih materijalnih objekata označenih slovenstvom najvjerojatnije ne bismo mogli naći.

Kranjska kobasica je najčešći, najdominantniji, najzasitniji "kulinarski" označitelj za slovenstvo i za sve moguće u slovenstvo umočene stvari. "U nešto lepršavijem raspoloženju možemo reći da je svojevrsna slovenska kulinarska zastava. Bez kulinarske zastave - bez kranjske kobasice, dakle, Slovenci predstavljaju tek neprepoznatljivo i nepovezano mnoštvo kupuso-, krumpiro-, hm, bureko-ždera. Njome Slovenci mašu kada žele upozoriti na sebe, kada bodre nacionalna čuvstva, jačaju ponos. No također, što ovaj put nećemo servirati, i kad se svemu navedenome protive, podsmjehuju, kad sve to problematiziraju i karikiraju."

Kranjska kobasica je dakle, kao što o raznim zastavama u suvremenim društvima utvrđuje Raymond Firth, "kondenzacijski simbol", "fokus društvenih emocija". Može se reći da je kranjska kobasica bila (i još uvijek jest) jedna od ključnih stvari u nacionalnom prepoznavanju i razlikovanju, jelo koje Slovence nije tovilo samo kalorijama, nego ih je mastilo i ponosom.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –