Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Canek Sánchez Guevara

33 okretaja

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Dinko Telećan
  • 03/2018.
  • 144 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532669350
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Tijekom svoga kratkog i intenzivnog života Canek Sanchez Guevara, unuk legendarnog Chea, gotovo u tajnosti stvorio je ovo djelo, koje je svijet osvojilo tek nakon njegove nedavne smrti. Raskrinkavanje Kubanske revolucije kao beskonačne, monotone vrtnje, razobličavanje ideala što se izlizao poput prečesto pokretane ploče, u trideset tri kratka poglavlja/okretaja pred nama će počiniti Guevarin bezimeni junak, kotačić u državnom aparatu, koji jednoga dana, naizgled ničim izazvan, odjednom zastaje i otkazuje poslušnost. Samac, crnac, opsesivni čitač i samotni šetač, izgubljen u tropikalizmu i progonjen morom o isljednicima te snom o bijegu, on je krivi čovjek na krivome mjestu, ali baš takav – najbolji svjedok kojega smo mogli poželjeti.

"33 okretaja" nije samo vrstan povijesni roman – to je i potresno svođenje osobnog računa, obračun između vizije revolucije u koju je vjerovao Ernesto Che Guevara i one koju je, krajem prošloga stoljeća zajedno s ostatkom Kubanaca, živio njegov unuk. Nova u nizu revolucija.


Istinski roman. Kratak roman. Brz roman. Manje od dva sata čitanja. Kraće od boksačkog dvoboja. Žešće od borbe stoljeća...

- La Cause Littéraire

Canek Sánchez Guevara bio je najstariji unuk Ernesta "Che" Guevare. Rođen je u Havani 1974., a kao dijete živio je s roditeljima u Milanu i Barceloni. Nakon boravka u Meksiku, na Kubu se vratio 1986. Ondje je odbio namijenjen mu položaj visokoga vojnog časnika te se počeo odijevati poput pankera i postao suosnivač heavy metal-sastava, a potom i glasan kritičar kubanskog režima, što ga je često nazivao "monarhijom". To ga je primoralo da 1996. napusti Kubu i vrati se u Meksiko.

Nastanio se u gradu Oaxaci, gdje je djelovao kao pisac, angažirani kolumnist ("Dnevnici bez motocikla"), glazbenik, fotograf i grafički dizajner. Jednom je izjavio: "Che bi bio ponosan na mene. On je bio buntovnik. Nikad ne bi bio odobrio ono što je nastalo od te revolucije. Budimo iskreni, mladi buntovnik poput Fidela Castra na današnjoj Kubi ne bi bio poslan u egzil. Ustrijelili bi ga."

Canek (što na jukatečkome majanskom jeziku znači "crna zmija") Sanchez Guevara umro je 2015. u Ciudad de Mexicu nakon operacije srca zakomplicirane upalom pluća.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –