Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Miljenko Jergović

Žrtve sanjaju veliku ratnu pobjedu : Novinske kronike (1993-1995)

  • Nakladnik: Durieux
  • 03/2006.
  • 474, meki uvez
  • ISBN 9531882339
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Žrtve sanjaju veliku ratnu pobjedu : Novinske kronike (1993-1995)" Miljenka Jergovića donose prvi put dostupne razasute članke, kolumne i komentare koje je autor napisao povodom rata i ratnih stanja u Bosni i Hercegovini u razdoblju od 1993. do 1995. u novinama i magazinima kao što su Nedjeljna Dalmacija i nezavisni tjednik Dani iz Sarajeva.

Knjiga je tematski, mentalno i stilistički zaokružena "chronique scandaleuse" politike, kulture i sociologije ključnog povijesnog radoblja Bosne i Hercegovine (ali i Hrvatske) u doba njene totalne negacije. Iz današnje perspektive i kao cjelina oni se čitaju kao literarno-kulturološki dnevnik čije dijagnoze vrijede i nadalje, a i ne samo za tzv. zapadni Balkan: teroriziranje, genocid, ksenofobija, populizam, militarizacija, manipulacija medijima i, nadasve, zakazivanje intelektulaca, i prosvjetiteljstva danas su globalno aktualne.

“Rat koji se još uvijek prolama nad našim glavama prvi je u kojem su vojnici nosili majice sa licima koja nisu bila lica vojskovođa. Ne samo zato što nije bilo dovoljno uniformi, nego i zato što su ratovali časni i pošteni ljudi čije je intimno estetiziranje teklo preko Sex Pistolsa i Clasha, a ne preko Tita i drugih političkih zvjezda (ma da je, recimo, vjerojatno da su u pozadini sjedili baš bivšit itići). Prvi mrtvi vojnik kojeg sam u životu vidio imao je na sebi majicu na kojoj je bio Rottenov lik i natpis "Anarchy in UK" . Ne znam kako se zvao, ali znam sve o njemu.”

Jergovićevo ratno novinarstvo nezaobilazan je dio povijesti suvremene hrvatskei bosanske novinarske publicistike. Ova knjiga ga impresivno dokumentira.

Miljenko Jergović (Sarajevo, 1966.) književnik je i novinar koji živi na selu nedaleko od Zagreba. Prvi novinski tekst objavio je 1983., a prvu pjesničku zbirku "Opservatorija Varšava" 1988. Kritičari smatraju da njegovom zbirkom priča "Sarajevski Marlboro" iz 1994. počinje trend tzv. stvarnosne proze. Zatim objavljuje još nekoliko zbirki priča (Mama Leone, Inšallah Madona, Inšallah) te desetak romana, među kojima su "Dvori od oraha" i "Ruta Tannenbaum". Poljski prijevod njegova romana "Srda pjeva, u sumrak, na Duhove" dobio je 2012. u Wroclawu književnu nagradu Angelus za najbolju knjigu Srednje Europe. Djela su mu prevedena na više od dvadeset jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –