Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Ad Astra : Antologija hrvatske znanstvenofantastične novele : 1976.-2006.

  • Nakladnik: Mentor
  • Urednik: Tomislav Šakić, Aleksandar Žiljak
  • 05/2006.
  • 634 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9537113221
  • Cijena: 26.54 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Ad astra" je antologija hrvatske znanstvenofantastične novele od 1976. do 2006. godine. Ova knjiga govori o trideset godina hrvatske znanstvene fantastike. Od 1976. - godine u kojoj je utemeljen časopis Sirius i zagrebačko društvo za znanstvenu fantastiku SFera - do 2006. znanstvena fantastika u Hrvatskoj oblikovala se kao profesionalna književnost. Dva ozbiljna časopisa (Sirius, Futura), mnoštvo fanzina, nekoliko desetaka pisaca u više generacija, nekoliko romana svjetske kvalitete, jedan teoretičar svjetskoga glasa, desetak godišnjih zbirki, niz autorskih knjiga, konvencije, udruženja, te jedan rat između - sve ovo čini suvremenu hrvatsku znanstvenu fantastiku, koja ovom knjigom slavi svojih trideset - premda je postojala i prije - kontinuiranih godina.”

U antologiji je predstavljeno četrdeset hrvatskih žanrovskih autora i autorica koji su pisali od početka izlaženja Siriusa do danas, a među njima nalaze se, osim poznatih književnika poput Predraga Raosa i Zvonimira Furtingera, i prominentni hrvatski novinari kao što su Hrvoje Prćić, glavni urednik hrvatskog izdanja National Geografic-a i HTV-ov Krešimir Mišak. Imena koja su poznata iz sasvim različitih područja u antologiji ne nedostaje: tu se našao i vlasnik Algoritma, Neven Antičević, a prva priča na koju ćete naići kad je otvorite bit će "Tyrannosaurus" renomiranog hrvatskog redatelja Branka Belana.

No, ono što ovu antologiju čini posebnom jest i iznimno bogat i vrijedan popratni sadržaj koji pruža uvid u povijest i trenutno stanje hrvatske znanstvenofantastčne novele i domaće znanstvene fantastike uopće. Tako "Ad Astra" donosi bibliografiju domaćih znanstvenofantastičnih novela i minijatura od 1976. do danas, popis izvora za antologiju i bibliografiju, te popis svih dobitnika nagrade SFERA, jedine nacionalne žanrovske nagrade.

Uz klasični predgovor, u knjizi su objavljena i dva eseja. Aleksandar Žiljak napisao je, posebno za Antologiju, isrcpan povijesni pregled hrvatske znanstvene fantastike, a Tomislav Šakić uhvatio se u koštac sa teorijom književnosti u eseju "Znanstvena fantastika: kratke skice za opis žanra."

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –