Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Miljenko Jergović

Gloria in excelsis

  • Nakladnik: Durieux
  • 07/2006.
  • 538 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9531882371
  • Cijena: 29.20 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U romanu "Gloria in excelsis" isprepliću se tri priče, odnosno tri pripovjedača pripovijedaju svoje sudbine. Osnovna priča je franjevačka priča iz osamnaestog stoljeća o bosanskom franjevcu samostana Sv. Katarine u Kreševu i ljetopiscu fra Marijanu Bogdanoviću koji u žanru ljetopisne kronike zapisuje trogodišnja zbivanja u i oko samostana. Drugi pripovjedač Željko Æurlin, pilot RAF-a koji je sudjelovao u bombardiranju Sarajeva 1945. govori o svom četveromjesečnom boravku u postratnom Zagrebu. Treća, sarajevska priča, zgusnuta je u nešto više od sat vremena 2. travnja 1945. i onoga što za savezničkog bombardiranja u Sarajevu proživljava ključar i čuvar skloništa Šimun Paškvan.

«...Probudio sam se dok je vani još bio mrak. Obukao sam se, uzeo ranac iz ormarića i u njega spremio teku u koju sam 1941. počeo voditi dnevnik, Cvjetiće svetog Franje, Mali katekizam i monografiju o Paulu Valéryju, svežanj pisama, fotografije i Terryjevu čuturu. Ostavio sam gaće, čarape, košulje, rezervnu uniformu i pilotsku jaknu. Te stvari mogle su pripadati bilo kojem vojniku. Na njima nema mojih tragova.Natočio sam gorivo u rezervoar, pomolio se i sjeo u avion. Sada negdje daleko, u drugoj vremenskoj zoni, gore visoko u krošnjama, sjede i stežu metalne kolutove, ustima proizvode zvukove avionskih motora, i spremaju se da polete piloti. Zagreb se bijeli u mračnim dubinama, i traje kratko, kao uzdah i izdah. Plove beskrajna zelena polja, s dva prsta treba uzeti modru nit koja je upletena u polja, povući je, pa će se oparati i taj džemper. Ruke zarobljenika su umjesto lisičinama sapete vunom, damskim pokretom dlanovi propuštaju nit, klupko se namotava, i sve će još jednom, Bože moj, krenuti ispočetka. Izranjaju i bubre, u nebo se kao koplja zabijaju mrke bosanske planine, i nestaju u magli. Gasim motore i ponirem prema snježnim vrhovima. Gledam u bijelo i naglas brojim: Jedan, dva, tri….”

Miljenko Jergović (Sarajevo, 1966.) književnik je i novinar koji živi na selu nedaleko od Zagreba. Prvi novinski tekst objavio je 1983., a prvu pjesničku zbirku "Opservatorija Varšava" 1988. Kritičari smatraju da njegovom zbirkom priča "Sarajevski Marlboro" iz 1994. počinje trend tzv. stvarnosne proze. Zatim objavljuje još nekoliko zbirki priča (Mama Leone, Inšallah Madona, Inšallah) te desetak romana, među kojima su "Dvori od oraha" i "Ruta Tannenbaum". Poljski prijevod njegova romana "Srda pjeva, u sumrak, na Duhove" dobio je 2012. u Wroclawu književnu nagradu Angelus za najbolju knjigu Srednje Europe. Djela su mu prevedena na više od dvadeset jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –