Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nedžma (Nedjma)

Badem : Intimna ispovijest

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Yves-Alexandre Tripković
  • 10/2006.
  • 175 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9537056376
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
«Badem» je erotski roman, dijelom temeljen na autobiografskim pojedinostima, što svojom tematikom ruši predrasude arapskoga svijeta otkrivajući seksualni život muslimanske žene. Prvotno objavljen u Francuskoj, izazvao je pozornost javnosti i vrlo brzo postigao i međunarodni uspjeh tako da je do danas objavljen u više od dvadeset zemalja.

«Badem» je priča o Badri, sedamnaestogodišnjoj djevojci koju protiv njezine volje udaju za starijega muškarca. Od nje traže samo nevinost u času vjenčanja, trajnu poslušnost i što bržu trudnoću koja bi obitelji dala muškog nasljednika. Neuobičajenom hrabrošću Badra napušta muža i bježi u grad. Nalazi zaštitu kod nekonvencionalne tete Selme koja će je uvesti u društveni život Tangera. Jedne večeri upoznat će muškarca svoga života - slobodoumnog, bogatog kardiologa posvećenog užitcima.

Arapkinja Nedžma usudila se prekršiti seksualni tabu i zakon tišine kako bi ispričala priču o susretu jedne arapske žene s jednim strastvenim muškarcem koji joj je otkrio što znači bezgranična ljubav, vatrena i duboko senzualna. Portretirajući ženu koja uživa u putenim zadovoljstvima, autorica želi dvoje: slaviti tijelo kao potvrdu života i pobijediti stoljeća represije nad muslimanskim ženama. Zbog toga je ova knjiga također i svojevrstan politički čin, kojim arapske žene ponovo osvajaju pravo glasa o vlastitoj seksualnosti.

Autorica je četrdesetogodišnjakinja i živi najvjerojatnije u Maroku. Kako bi se zaštitila od mogućih pritisaka islamista, poslužila se pseudonimom - Nedžma. To ime u magrebskoj kulturi asocira na kultno djelo Nedžma (1956.) eminentnog alžirskog knjižvnika Kateba Yacinea, u kojem glavna junakinja, osim što je zanosna i strastvena žena, simbolizira i traganje Alaira za vlastitim identitetom. U intervjuu New York Timesu Nedžma je izjavila:”Badem nikada ne bih mogla objaviti u nekoj arapskoj zemlji, gdje muško podčinjavanje žena nije Božje ili Prorokovo djelo, već tumačenje svečenika koji vode Islam namjesto Boga.”

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –