Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Milan Rakovac

Kvarnerski otočni lucidar

  • Nakladnik: Dom i svijet
  • 11/2006.
  • 315 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9532380140
  • Cijena: 23.89 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
«Kvarnerski otočni lucidar» Milana Rakovca nekonvencionalan je tekst koji izmiče tradicionlanim klasifikacijama. Doima se poput razgranatog i slojevitog arhipelaga ideja, razmatranja, razmišljanja i domišljanja, poput pokretnoga prostora u struji istarskog i sjeverno jadranskoga svijeta u neprestanim mijenama. Iznimnim senzibilitetom literarne/pjesničke duše, kao i erudicijom autodidakta, Rakovac podastire pred čitatelja svoje bujne i iznimno bogate asocijacije, pokušavajući, poput goleme bušilice, prodrijeti u dubinu zavičajnih pojavnosti i otkriti njihove nevidljive slojeve.

Rakovčeva razmatranja predstavljaju dio njegove "intelektualne biografije". U tekstu se naziru etape piščeva sazrijevanja, stvaralačke faze kroz koje je prolazio. Iz odlomka u odlomak, gotovo iz retka u redak, izbija Rakovčeva osobnost s puno autobiografskih detalja, pa i onih koji u tako otvorenom "ispovjedačkom" obliku još nisu bili izrečeni. Istodobno ovaj tekst zasigurno predstavlja svjedočanstvo o stanju duha, ne samo jednog istaknutog istarskog intelektualca, književnika, novinara i publicista, već, u prvome redu, jedne generacije, odnosno dijela generacije.

Rakovac je osebujan i izvoran pisac; moguće ga je uspoređivati jedino s "njim samim". No, "Kvarnerski otočni lucidar" pridonosi novim spoznajama i razmatranjima osobitosti ovoga dijela zapadnohrvatskog etničkog prostora. Kao književno-kulturološki tekst, memoarsko djelo i popularno znanstvena knjiga, Rakovčev će tekst pobuditi zanimanje istarske i općenito hrvatske javnosti, zainteresirane za istarske i sjevernojadranske kontroverzije (još uvijek dijelom neprevladane!) tijekom XX. stoljeća.

Zavičaj, još donedavno čvrsto egzistencijalno uporište pojedinaca, društvenih skupina i kolektiviteta, u posljednjem je desetljeću izgubio svoje mitsko značenje. Njegove nekad antejske odrednice više ne predstavljaju «kolijevku» sigurnosti, niti "utočište" onih koji su se, nakon sudara s "velikim svijetom", vratili u "toplinu" svoje postojbine... Rakovac jasno osjeća taj trend, no ne želi ideje o zavičaju zamijeniti širim kontekstom opstojnosti. On još uvijek vjeruje da se zavičajne vrijednosti mogu uključiti u "globalni svijet" koji nastaje, u "političku Europu" u čije krilo ulazimo, bez obzira doživljavali to kao topli zagrljaj ili smrtonosno stezanje krakova neke nemani. Svima onima koje zanima Istra, Rakovac je ovom knjigom dao "građu" za slojevito kulturološko, povijesno-antropološko i političko razmatranje nekih istarskih osobitosti, ali i neprevladanih prijepora.
Miroslav Bertoša

"Kvarnerski otočni lucidar" Milana Rakovca svojevrsna je memoarska proza/poezija, paleta ideja i konkretnih fakata, ali i "katalog" imena ljudi koji su do jučer živjeli u našem okružju i borili se za svoje ideje... Na stranicama ove knjige povijest se prožima s njezinim protagonistima i antagonistima, velikim i malim događajima, povijesni velikani sa svijetom malih ljudi. Rakovčev bi se tekst mogao nazvati osebujnom "historiografskom prozom" u kojoj se, na javnoj sceni, ali i u glavama ljudi, izmjenjuju i prožimaju asocijacije ideja o proteklim stoljećima, desetljećima, godinama, danima... Posrijedi je snažno osobno svjedočanstvo istaknutog pisca "s granice" istarskih etnokulturnih svjetova...
Milorad Stojević

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –