Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Robert Naprta

Vampirica Castelli

  • Nakladnik: Profil
  • 12/2006.
  • 190 str., meki uvez
  • ISBN 9531203563
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Čens neposredno pred odlazak u mirovinu dobiva svoj zadnji slučaj, nevoljko kreće u akciju i pronalazi pravog zagrebačkog vampira! No, ovdje nije riječ o jeftinom senzacionalizmu, već o tužnoj i jezivoj drami čovjeka koji se nakon deset godina vraća iz rata, iz Oluje. Obitelj ga je pokopala, otpisala, skoro zaboravila, a on im, jednog dana, pokuca na vrata, ni živ, ni mrtav.

Nakon početnog veselja, postaje jasno da s njihovim uskrslim herojem ipak nešto gadno ne štima; po cijeli dan spava, ne izlazi na danje svjetlo, ne jede, ne pije, jedva diše, a noću nestaje tko zna gdje i luta... Kad se jednog dana ne vrati iz svog noćnog pohoda, njegova supruga angažira Čensa da ga pronađe. On to naravno i učini, ali pritom otkrije i jezovitu istinu o njegovoj ratnoj sudbini. Mučna i duboko uznemirujuća priča, zapravo je snažan antiratni tekst - svaki rat obične ljude pretvara u zvijeri, u vampire, uvjeren je Čens! Poruka je snažna i već mnogo puta ispričana, ali u nas rijetko na ovako direktan, bezobziran i bolan način.

Naprta se već nametnuo kao pisac žanrovskih romana koji su duboko uronjeni u hrvatsku poslijeratnu i tranzicijsku zbilju i od toga ne odustaje niti u «Vampirici Castelli». Treći Naprtin roman mogli bismo opisati kao mješavinu horora i trilera, koji se poigrava s još jednom od hrvatskih svetinja, ovaj put književnom. Vampirica Castelli... i do nje će Čens doći u svojoj istrazi. Ali tko je ona zapravo...

Radničko sam dijete iz provincije kojeg su roditelji poslali u veliki grad sa 14 godina. Čini se da sam se dobro snašao, unatoč tome što nisam završio baš neke škole... Ponijelo me, kao studenta, sve ono što se zbivalo u istočnoj Europi potkraj 80-tih. Rušili smo komunizam, nije bilo vremena za učenje. A onda je došao rat... Starci u progonstvu, spaljena rodna kuća, užas... Negdje u međuvremenu desila mi se i ljubav. Pa brak. Pa djeca... Pa sreća... Pa knjige! Sjećam se, Ivanišević je osvajao Wimbledon, žena u bolnici rađala sina, kad me nazvao izdavač i ponudio da mi objavi prvi roman. Činilo mi se da sanjam...

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –