Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Brodski! : Život, djelo (1940-1996)

  • Nakladnik: Disput
  • Nakladnik: Hrvatsko filološko društvo
  • Urednik: Irena Lukšić
  • Prijevod: Irena Lukšić, Damjan Lalović
  • 05/2007.
  • 288 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532600315
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U zborniku posvećenom Josifu Brodskom, najvećem ruskom pjesniku XX. stoljeća, našla su se ponajprije svjedočanstva o dobu koju je Brodski obilježio svojom pojavom i poetikom. Odabrani tekstovi uglednih autora, prijatelja i poznavatelja pjesnikova djela, prezentiraju raskošni životni i umjetnički materijal, mjesta na kojima se biografske činjenice povezuju s tematikom i sudbinom poezije kao i dubinsku perspektivu stoljeća koje ničim nije navješćivalo pojavu umjetnika kao što je Josif Aleksandrovič.

Na tom tragu Lav Losev, David Šrajer-Petrov i Tomas Venclova Josifa Brodskog iščitavaju iz prostorno-vremenske blizine, Irina Služevska i Georgij Levinton analiziraju citatno pletivo ruske kulture i autorsku strategiju Brodskog, dok ostali autori (Poluhina, Lukšić, Paunković, Temkina, Šimičević) istražuju pjesnikovu nazočnost u pamćenju suvremenika, u prevodilačkoj djelatnosti, potom u odjecima, u podrobnim bio-bibliografskim ispisima te u kronološkom sažetku života i rada.

Jedan od najzanimljivijih priloga u knjizi zacijelo je intervju sa Susan Sontag, intelektualkom koja je bila duboko fascinirana ljudskim i umjetničkim likom Josifa Brodskog.

Deset godina nakon smrti pjesnika Josifa Brodskog ovim se zbornikom, koji je priredila Irena Lukšić, vrši još jedna, temeljita, inventura "fenomena Brodski". Umjesto kritičkih hvalospjeva, žarište je knjige pjesnikova biografija sagledana iz raznovrsnih kutova, od tekstualnoanalitičkih do intimnoprijateljskih.

***

Josif Aleksandrovič Brodski rođen je 1940. u Lenjingradu (Sankt Peterburgu). Po završetku osnovne škole promijenio je niz neatraktivnih zanimanja i na kraju se skrasio samo u jednom: pjesničkom. Bio je samouk. U književnosti je debitirao sa čuvenim «naraštajem '56», koji se hrabro upustio u borbu za demokratizaciju sovjetskog društva, bolno izranjavanog staljinizmom. Družio se s Anom Ahmatovom, prevodio poeziju svjetskih klasika (među inima i našega Tina Ujevića), raspačavao stihove u samizdatu, za koje su suvremenici govorili da su genijalni, prkosio društvenim pravilima i 1972. završio u egzilu.

U Americi je 70-ih i 80-ih godina postao medijska zvijezda, predavao je rusku književnost na prestižnim sveučilištima, zaslužio najveće društvene počasti i literarne nagrade, od kojih je svakako najvrednija Nobelova (1987). Najpoznatije zbirke pjesama objavio je u dijaspori ("Stanica u pustinji" /1970/, "Dio govora" /1977/, "Nove stance za Augustu" /1983/ i "Krajolik s poplavom" /1995/). Od esejističkih knjiga na engleskom izdvaja se "Manje nego jedink"a (1986). Umro je 1996. u New Yorku. U snu.)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –