Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tihomir Ponoš

Na rubu revolucije - studeni '71.

  • Nakladnik: Profil
  • 05/2007.
  • 219 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789531205436
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Studenti su nakon 1968. godine bili ohrabreniji i senzibiliraniji za politiku nego ikada prije. Vremena su se promijenila, zemlja seljaka i vrlo uskoga sloja elite postala je mjesto gdje se studirati moglo čak i ako ste bili siromašni. Demografski potres porasta broja studenata šezdesetih je godina svugdje u svijetu studente u svijetu studente učinio društveno i politički važnijima no ikada u povijesti.

Ovo je prva knjiga koja cjelovito obrađuje fenomen hrvatskih studenata i njihove uloge u Hrvatskom proljeću. Studenti su, uz reformno krilo Saveza komunista i Maticu hrvatsku, bili jedan od tri stupa Hrvatskog proljeća. Knjiga daje i širi politički kontekst studentskih zbivanja – od Osmog kongresa SKJ 1964. g., preko rušenja Rankovića 1966. g., Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog jezika iz 1967. g., studentskih gibanja 1968. g., međunarodnih odnosa i položaja SFRJ pa sve do sloma u Karađorđevu.

Svaki naraštaj, ako je istinski revolucionaran, nosi sa sobom istinu o povijesnom trenutku u kojem se nalazi, kao i mogućnost ostvarivanja novog društvenog odnosa, ali svaki takav naraštaj prati opijenost vlastitom istinom. U žarištu je interesa ipak jedna po svemu izuzetna generacija studenata u Hrvatskoj, a glavni protagonisti tih dramatičnih zbivanja (Dražen Budiša, Ivan Zvonimir Čičak…) progovaraju i u ovoj knjizi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –