Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Christian Karlson Stead

Zvao sam se Juda

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Ljiljana Šćurić
  • 05/2007.
  • 247 str., meki uvez
  • ISBN 9789531205528
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Svi dobro znamo priče koje su o Isusu ispričali Matej, Marko, Luka i Ivan, no što je s verzijom koju priča Juda?
Judino ime postalo je sinonim za izdajnika, ali je li se on smatrao takvim? U ovom oštroumnom, originalnom i kontroverznom romanu Juda konačno pripovijeda svoju pripovijest, onakvu kakvom je se sjeća četrdeset godina nakon Isusove smrti. Vraćajući se u svoje djetinjstvo i mladost, koje je dijelio s Isusom, ostarjeli Juda prisjeća se njihova zajedničkog školovanja, njihovih obitelji, ljudi koji će postati Isusovim učenicima, sljedbenicima; zajedničkih putovanja, iskušenja i borbi protiv moći Rima i Hrama.

Judino evanđelje - kako ga ispisuje Stead - priča je o prijateljstvu i suparništvu, o vremenu nesigurnosti i vremenu propitivanja, ali prije svega o kušnjama vjere, izdržljivosti i odanosti.

Oslikavajući ovu fantastično bogatu i uvjerljivu fresku drevne Palestine, C.K. Stead prelazi granice općepoznate priče i daje nam uvid u unutarnji svijet jednog od njezinih glavnih sudionika.

***

C(hristian) K(arlson) Stead (Auckland, 1932.) stekao je međunarodnu reputaciju kao pjesnik, prozaik i književni kritičar. Ovaj pisac već je dobro poznat hrvatskoj čitateljskoj publici (Svi posjetitelji na obalu; Makutu; Srce nema ništa s tim, Katherine) dobitnik je Nagrade Jessie Mackay za poeziju, Nagrade Katherine Mansfield za kratku priču, Nagrade Landfall, Nagrade Kyng Lynn (Velika Britanija) za pjesništvo... Njegov roman Smith's Dream poslužio je kao predložak za prvi film redatelja Rogera Donaldsona, Sleeping Dogs, u kojem se prvi put u naslovnoj ulozi pojavljuje poznati novozelandski glumac Sam Neill. U osvrtu na njegov osmi roman, Talking About O'Dwyer, kritičar tjednika The Spectator napisao je: „Bez sumnje C. K. Stead spada među najbolje romanopisce današnjice.“ The Irish Times opisuje Steadov deveti roman, The Secret History of Modernism, kao „briljantan roman... suptilan poput Jane Austen i fatalističan poput Thomasa Hardyja".

Steadov posljednji roman, Zvao sam se Juda, donosi priču o Isusu ispripovijedanu iz perspektive skeptičnog Jude, a The Guardian ga opisuje kao „jedno od najvažnijih književnih postignuća 2006. godine". Posljednjih godina Stead radi na prozi i poeziji naizmjence. Dog (2002.) njegova je dvanaesta zbirka poezije potom slijede The Red Tram (2004.) i The Black River (2007.). U pjesništvu pokriva širok opseg od konvencionalnih do potpuno otvorenih pjesničkih formi, a u svojoj domovini slovi kao „tehnički briljanat, odmjeren i nepristran“ pjesnik. Godine 2007. odlikovan je Redom Novog Zelanda, najvišim državnim odličjem, dodijeljenim samo dvadesetorici živućih nositelja. Stead je oženjen, ima troje djece i (zasad) sedmero unučadi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –