Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Monique LaRue

Kasiodorova slava

  • Nakladnik: ArTresor naklada
  • Prijevod: Anja Jović
  • 05/2007.
  • 246 str., meki uvez
  • ISBN 9789536522583
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
«Kasiodorova slava» roman je spiralne isprepletenosti forme i sadržaja: književno djelo koje je napisala dugogodišnja profesorica književnosti na jednom kanadskom koledžu, i sama književnica, a koje govori o književnosti i predavanju književnosti.

Smjestivši radnju u okvir jedne akademske godine, autorica kroz profesionalni i privatni život skupine sveučilišnih profesora preispituje svrhu književnosti, njenoga podučavanja i načina njenog podučavanja u suvremenom, tehnologiziranom i otuđenom svijetu. U doba kada ljudi cijene znanje više no ikada, ali istovremeno postaju sve površniji, izbirljiviji i specijaliziraniji, provjeravaju se osjetljive točke suvremenog obrazovanja: kako precizno odrediti granice znanja i neznanja, je li klasična književnost nužna za dobro obrazovanje, isključuju li se međusobno književna kreativnost i književna teorija, koliko se uopće uzajamno razumiju društvo koje treba pismene i obrazovane ljude, i oni čiji je profesionalni zadatak, štoviše: životni poziv, da ih opismenjuju i obrazuju.

LaRue piše elegantno, s izrazitim smislom za detaljno promatranje svakodnevnoga života no pritom nigdje ne upada u zamku trivijalnoga. Svoje likove s obje strane katedre LaRue ne opravdava i ne osuđuje, već ih samo vrlo dobro razumije, kao što razumije i praktično funkcioniranje velikoga obrazovnog sustava i povremenih apsurda do kojih u njemu dolazi. U svom dvostrukom bavljenju književnošću Monique LaRue s finom autoironijom prikazuje dvije strane iste medalje: proučavanje književnosti i predavanje književnosti studentima. S obzirom da će mnogima od njih zadnje predavanje iz književnosti biti i zadnji dodir s kulturom uopće, smije li se – pita LaRue – potcijeniti važnost književnosti kao kolektivne ljudske baštine, u kojoj je kroz riječ očuvano naše cjelokupno civilizirano postojanje?

Monique LaRue rođena je 1948. g. u Montrealu. Studirala je filozofiju i doktorirala iz područja književnosti pod mentorstvom Rolanda Barthesa. Predaje književnost na koledžu Edouard-Monpetit u Montrealu. Za roman Kasiodorova slava dobila je 2002. g. najviše kanadsko priznanje, »Guvernerovu nagradu« (Prix Gouverneur Général / Governor General Award).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –