Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Muhammad Yunus

Bankar siromašnih

  • Nakladnik: Masmedia
  • Prijevod: Vesna Pavković
  • 11/2007.
  • 256 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531575072
  • Cijena: 31.85 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Muhammad Yunus, podrijetlom iz jedne od najsiromašnijih zemalja na svijetu, Bangladeša, izazvao je pravu tihu revoluciju koja je utjecala na sudbine milijuna ljudi i potaknula rasprave među ekonomskim stručnjacima i političarima cijelog svijeta. Njegova Grameen banka daje kredite najsiromašnijim ljudima, onima koji nisu u stanju ponuditi nikakvo jamstvo za vraćanje duga, onima koje su sve tradicionalne institucije odbacile, dok im mali, gotovo simboličan, zajam može povratiti životnu hrabrost i dostojanstvo.

Njegova metoda postigla je danas izvanredan uspjeh, i to ne samo u njegovoj zemlji gdje više od 10 posto stanovništva - od čega veliku većinu čine žene - uživa kredite njegove banke (stopa povrata duga iznosi više od 90 posto), nego i u 57 drugih zemalja svijeta, među kojima su Sjedinjene Države, Kina, Južna Afrika, Francuska... Razne svjetske organizacije preuzele su njegova poslovna načela i dalje ih nadograđuju.

Ovo je autobiografija toga izvanrednog čovjeka koji se svojim načinom razmišljanja i svojim djelovanjem uzdigao iznad svih ekonomskih, političkih i vjerskih predrasuda i uspio nametnuti svoja uvjerenja drugima. Smatrajući da za iskorjenjivanje siromaštva nije dovoljno organizirati velike i složene projekte, nego da treba pomoći prvoj karici u ekonomskom lancu - čovjeku, uspio je mnogima povratiti nadu u život.

Dr. Muhammad Yunus, autor knjige «Bankar siromašnih», utemeljitelj je koncepta mikrokredita najsiromašnijima. Svjestan da siromašni ne mogu zadovoljiti uvjete za klasične kredite, potaknuo je osnivanje tzv. neformalnih ‘solidarnih grupa’ koje su uzimale male zajmove i dijelile ih svojim članovima. Osnovao je Grameen banku (1976.) i u nepunih 30 godina dodijelio je 5,3 milijuna mikrokredita, svaki najviše do 150 dolara, u ukupnom iznosu od 6 milijardi dolara.

Prvi mikrokredit od 27 dolara Yunus je, iz vlastita džepa, dao četrdeset i dvjema siromašnim ženama koje su izrađivale namještaj od bambusa. Model Grameen preuzet je u 23 zemlje, uključujući i SAD, i primjenjuje se kao uspješan model za kreditiranje siromašnih. Znanstvenik i bankar Yunus za svoj je rad 2006. dobio Nobelovu nagradu, a uz brojna druga priznanja i nagrade, počasni je doktor znanosti na 26 sveučilišta u svijetu.

«Bankar siromašnih», autora Muhammada Yunusa, ujedno je i njegova autobiografija. Nadahnuto napisana, u isto vrijeme i zabavna i potresna, ova knjiga namijenjena je širokoj čitateljskoj publici.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –