Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Raghuram G. Rajan Luigi Zingales

Spašavanje kapitalizma od kapitalista : Stvaranje blagostanja i pružanje novih prilika oslobađanjem skrivenih mogućnosti financijskih tržišta

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Saša Stančin
  • 11/2007.
  • 453 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789531206594
  • Cijena: 26.41 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
“Spašavanje kapitalizma od kapitalista” sada je već kultna knjiga koja će radikalno promijeniti poimanje kapitalističkog sustava, a naročito uloge financijskih tržišta. Ona nije obrana liberalnog kapitalizma, niti anti-kapitalistička rasprava. Umjesto toga, njezini autori razrađuju sljedeće argumente: Kapitalizam, ili točnije rečeno, sustav slobodnog tržišta, najučinkovitiji je način organizacije proizvodnje i distribucije koji su ljudi dosad otkrili.

No, unatoč tome, slobodna financijska tržišta pripadaju onim dijelovima kapitalističkog sustava koji se najaviše kritiziraju, a najmanje razumiju. Dugoročno, ona mogu procvasti samo uz aktivnu ulogu vlasti u određivanju pravila koja vladaju tržištem, podržavajući ih pritom adekvatnom infrastrukturom. Svejedno, vlast je često pod utjecajem organiziranih, moćnih privatnih interesa koji to isto tržište često pokušavaju ograničiti štiteći tako svoje monopilističke pozicije.

Stoga, društva moraju ustrajavati na "spašavanju kapitalizma od kapitalista", poduzimati adekvatne korake u zaštiti slobodnih tržišta od interesa moćnih koji pokušavaju spriječiti njihovo učinkovito funkcioniranje, te na taj način reducirati razinu ekonomskih prilika u društvu. Jer zdrava financijska tržišta na kojima postoji zdrava konkurencija najučinkovitije su sredstvo u borbi protiv siromaštva i jamac poboljšanja kvalitete života.

***

Raghuram G. Rajan, profesor ekonomije i ekonomski stručnjak, te savjetnik i direktor istraživanja u MMF-u (Međunarodni monetarni fond), rođen je 1963. g. u Indiji gdje se i školovao, da bi potom doktorirao na Sveučilištu u Chicagu. Rajan je jedan od vodećih stručnjaka za bankarstvo i korporacijske financijske sustave. Objavljivao je u vodećim ekonomskim i financijskim stručnim časopisima. Bio je član i direktor 'American Finance Association', urednik u 'American Economic Review', te direktor programa korporacijskog financiranja u Nacionalnom uredu za ekonomska istraživanja (National Bureau of Economic Research).

Luigi Zingales, profesor ekonomije na Sveučilištu u Chicagu, rođen je 1963. g. u Italiji. Zingales je jedan je od vodećih stručnjaka za upravljanje korporacijama i jedan od osnivača nedavno pokrenutog 'European Corporate Governance Panela'. Objavljivao je u gotovo svim vodećim ekonomskim i financijskim stručnim časopisima, a stalni je kolumnist vodećeg talijanskog lista 'Corriere della Sera'. Radi i

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –