Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
David Grossman

Lavlji med : Mit o Samsonu

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Jadranka i Josip Bubar
  • 11/2007.
  • 139 str., meki uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532860016
  • Cijena: 10.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Izraelski pisac David Grossman je za svjetsku biblioteku «Mitovi» odabrao biblijsku priču o Samsonu i Dalili kojoj ga nije, kao autore filmskih spektakala o toj temi, privukla dramatična radnja i herojska djela dugokosog junaka, nego naprotiv, vrlo ljudska sudbina osamljenog i izgubljenog čovjeka koji se krije iza Samsonove grube vanjštine.

Dugokosi biblijski junak u borbi je bio nepobjediv, ali u životu se nije dobro snalazio i nigdje nije nalazio spokoj, pa ni u ljubavi: spavao je s mnogim ženama, a volio samo jednu koja ga je okrutno izdala. Na kraju je oduzeo sebi život, a sa sobom u smrt poveo i tri tisuće Filistejaca pa se možemo upitati nije li Samson prvi bombaš samoubojica?

"Malo ima biblijskih priča s toliko drame i akcije, vatrometa naracije i nepatvorene emocije kao što je priča o Samsonu: borio se s lavom, spavao s mnogim ženama i volio samo jednu, a na kraju su ga sve izdale, od majke do Dalile, te naposljetku sam sebi oduzeo život pri čemu je sa sobom u smrt poveo i tri tisuće Filistejaca.

A opet, iza divlje impulzivnosti, kaosa i buke, razabire se životna priča pojedinca koja nije ništa drugo nego mučno putovanje osamljene i nemirne duše kojoj nijedno mjesto u svijetu nije bilo dom i kojoj je i vlastito tijelo bilo tek okrutno mjesto izbjeglištva.

Za mene je ovo točka u kojoj se mit - uz sve svoje veličanstvene slike i pustolovine veće od života - tiho uvlači u svakodnenu egzistenciju svakog od nas, u naše najprivatnije tenutke i duboko zakopane tajne." (David Grossman)

David Grossman rođen je u Jeruzalemu 1954. Autor je mnogobrojnih beletrističkih i dokumentarnih djela te knjiga za djecu. Radovi su mu objavljeni u The New Yorkeru i prevedeni na više od trideset jezika u čitavom svijetu. Primio je mnoge nagrade, uključujući francusku Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, njemačku Buxtehuder Bulle, rimsku Premio per la Pace el’Azione Umitaria, Premio Ischia – međunarodnu nagradu za novinarstvo, izraelsku nagradu Emet i nagradu Albatros Fondacije Güntera Grassa. Uz književni rad istaknuti je mirotvorni aktivist. Za svoj roman "Ušao konj u bar" 2017. godine primio je međunarodnu nagradu Man Booker te 2018. nagradu Države Izraela za književno stvaralaštvo.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –