Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Snježana Grković-Janović

Lujzin dnevnik : Dnevnički zapisi Lujze Janović-Wagner iz Drugoga svjetskog rata

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 04/2008.
  • 236 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789536979493
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Kako je dolazak talijanskih snaga u Split 1941. godine vidjela Lujza Janović-Wagner, osnivačica sestrinstva u Hrvatskoj? Kako je proživljavala teška ratna iskušenja? Što se promijenilo u njezinu životu nakon odlaska muža liječnika u partizane? Kako se ta hrabra mlada žena s dvoje male djece nosila s poteškoćama svakodnevnog života u ratno doba na Braču? Kako je nesretno završio njezin život uoči samoga kraja rata? «Lujzin Dnevnik» svjedoči o ljudskim sudbinama te o tome kako su se obični ljudi nosili s izazovima Drugoga svjetskog rata.

Splitska autorica Snježana Grković-Janović priredila je knjigu dnevničkih zapisa svoje majke, istaknute medicinske djelatnice u međuratnom razdoblju, jedne od organizatorica medicinskog sestrinstva u Hrvatskoj, Lujze Janović-Wagner (Zagreb, 1907- Zagreb, 1945).

Sestra Lujza se 1940. godine sa suprugom dr. Špirom Janovićem preselila u Split. Tamo je dočekala Drugi svjetski rat i zapisivala, u obliku pisama mlađem bratu Vlatku i suprugu Špiri, svoje doživljaje ratnih dana. Veći dio vremena rata provela je u Splitu i Sumartinu na Braču, a potkraj rata preselila se u Zagreb. Dnevnički zapisi završavaju uoči Božića 1944. godine, mjesec i pol dana uoči njezine smrti. Umrla je u veljači 1945. godine.

Priređivačica dnevnika dala je opširne napomene o osobama koje se spominju u zapisima, kao i o samoj autorici dnevnika. U prilogu knjige donose se i pisma Hanna Wagnera, Lujzina rođaka, poljskog diplomata, u hrvatskom prijevodu.

Knjiga donosi svjedočenje o teškim danima rata u Splitu i na Braču, prikazuje ljudsku svakodnevnicu u tom vremenu i koristan je povijesni izvor za to razdoblje hrvatske povijesti. Dnevnički su zapisi pisani njegovanim literarnim stilom, a i priređivačica je vješt stilist, pa će knjiga biti zanimljiva i široj čitalačkoj publici.

***

Snježana Grković-Janović
, spisateljica, umirovljena socijalna djelatnica iz Splita, autorica više knjiga za djecu te knjige „Sestra Lujza", Naklada Bošković, Split 2003.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –