Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zvonimir Balog

Zmijice, mačkobusi i osmeronogi konji

  • Nakladnik: Profil
  • 12/2007.
  • 47 str., tvrdi uvez
  • ISBN
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
„Među životinjice koje se ne boje života i koje su odmah spremne za sve njegove kušnje spada i zmijica, glavna junakinja ove priče."

Zmijica Vesna i njezina prijateljica Željka spremaju se na važan tulum, prijateljica je skinula staru kožu i dobila novu, a to svakako treba proslaviti. No, prije toga odlučile su malo otići do grada i ludirati se iako su im mame savjetovale da to nikako ne čine. 

U gradu su se sjajno provodile, verale se po stablima, uvlačile u auspuhe, zavirivale u ormare, njuškale po torbama... Možete misliti kako su se zmijice zabavljale! I baš kad su htjele krenuti na tulum, dogodio se problem. Neka je zmija ugrizla jednu djevojčicu i hitno je trebalo pronaći protuotrov.

Odjednom je u gradu nastala potraga za zmijama i mržnja prema njima. Vesna i Željka našle su se u velikoj opasnosti. Na brzinu su mobitelom nazvale mamu i pitale što da rade. Što će zmijice učiniti i hoće li stići na tulum?

***

Zvonimir Balog rođen je 30. svibnja 1932. godine u Svetom Petru Čvrstecu nedaleko od Križevaca. U Zagrebu je završio Školu primijenjenih umjetnosti i Pedagošku akademiju. Studirao je pedagogiju. U životu je radio raznovrsne poslove. Bio je administrator, pipničar, dekorater, domski odgajatelj, soboslikar, nastavnik, predavač na Pedagoškoj akademiji, urednik časopisa, televizijski urednik i drugo. Pjesnik je, prozaik, slikar, kipar i ilustrator. Stvorio je impozantan opus od šezdesetak knjiga za djecu i odrasle: slikovnice, zbirke pjesama, priče, eseje, romane, aforizme, dramske tekstove i scenarije. Autor je dviju antologija.

U teoriji književnosti i književnoj kritici Zvonimir Balog smatra se utemeljiteljem suvremene hrvatske dječje poezije, tvorcem nonsensa i osebujna humora. Prema ostvarenom opusu, originalnosti i književnoj vrijednosti prvo je ime hrvatske književnosti za djecu i mladež. Zvonimir Balog najnagrađivaniji je hrvatski dječji pisac.

Književno djelo Zvonimira Baloga poznato je i čitateljima izvan Hrvatske. Tekstovi su mu prevedeni na devetnaest jezika. Najznačajniji je prijevod «Bontona» na engleski jezik u izdanju Društva hrvatskih književnika, objavljen 2000. godine pod naslovom «Nice Manners or How I Can Avoid Growing Up to Be a Twitanas». Danas živi i radi u Zagrebu i na otoku Pašmanu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –