Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Matthieu Ricard

Sreća : Vodič za razvijanje najvažnije životne vještine

  • Nakladnik: TELEdisk
  • Prijevod: Goran Bosnić
  • 04/2008.
  • 253 str., meki uvez
  • ISBN 9789537039615
  • Cijena: 17.25 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U ovoj knjizi, Mathieu Ricard strastveno opisuje sreću kao cilj koji zaslužuje da mu posvetimo isto toliko energije koliko i drugim stvarima u našem životu. Bogatstvo? Zdravlje? Uspješna karijera? Kako uopće možemo te stvari staviti ispred istinskog i trajnog zadovoljstva?

Uspoređujući djela beletristike i poezije, zapadnjačku tradiciju, budistička uvjerenja, znanstvena istraživanja i osobno iskustvo, Ricard nam daje inspirativan i napredan opis kako možemo ponovno razmotriti našu stvarnost u brzom modernom svijetu. S njenim razotkrivajućim primjerima i vježbama, Sreća je rječit i stimulativan vodič prema sretnijem životu.

«Kada u rano jutro sjedim na livadi ispred svoje pustinjačke nastambe, pogled mi obuhvaća stotine kilometara visokih vrhova Himalaja, koje se sjaje na izlasku Sunca. Spokoj krajolika prirodno se spaja s unutarnjim mirom. Uistinu je dalek put od Instituta Pasteur, gdje sam prije trideset pet godina istraživao diobu stanica, označavajući gene na kromosomu bakterije Escherichia coli. To se čini prilično radikalnim zaokretom. Jesam li se odrekao zapadnjačkog svijeta? Odricanje je, prema budistima, pogrešno protumačen pojam. Ne radi se o odricanju od onoga što je dobro i lijepo. Kako bi to bilo smiješno! Radi se o oslobađanju od nezadovoljstva i odlučnom pomaku prema onome što je najvažnije. Radi se o slobodi i smislu - oslobađanju od mentalne zbrke i egocentričnih patnji, smislu koji se postiže pomoću spoznaje i dobrote. Sa dvadeset godina točno sam znao što ne želim - besmislen život.»

Matthieu Ricard budistički je redovnik koji je imao obećavajuću karijeru u staničnoj genetici. Prije trideset pet godina napustio je Francusku i otišao u Himalaje kako bi učio o budizmu. Vrlo je popularan autor, prevoditelj i fotograf, kao i aktivni sudionik suvremenih znanstvenih istraživanja o učincima meditacije na mozak. Živi i radi na humanitarnim projektima u Tibetu i Nepalu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –