Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Edi Matić

Ovdje fali ženska ruka

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 05/2008.
  • 260 str. , meki uvez
  • ISBN 9789531789615
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

«Ovdje fali ženska ruka» vjerojatno je prvi ženski roman u Hrvatskoj čije autorstvo potpisuje muškarac.

Junak Matićeva prvijenca kroz cijeli roman prolazi onom tankom linijom između uzbudljiva života i letargičnog postojanja. Nimalo zabavan i lagan put, ali to glavnog junaka (ujedno i pripovjedača) uopće ne zabrinjava. 

Njegova želja za uspjehom u svijetu estrade u stalnoj je opreci s duhovima prošlosti i emocionalnim stresovima kojima je svakodnevno izložen. Ne ide mu baš glatko, njegove poslovno-kreativne ideje nailaze na prepreke i nerazumijevanje svih mogućih mediokriteta, od medijskih nadalje, ali on svejedno pronalazi suborce, spremne da zauzmu prve redove u naguravanju sa smiješnim estradnim okvirima i redkarpetovskim donjim limitima.

Dok rat oko granica neukusa traje, dok bira između podnošljivog i iritantnog, junak sjeda za kompjutor i pokušava nam dočarati jednu bitku iz tog rata koju pokušava dobiti.

«Djevojka sa „čardaš nogama" i dugom crnom kosom, sjedila je pokraj mene drhteći od želje da pokaže svoju čast i čednost, za koje je međutim bilo pretpostaviti da su davno oskrnavljene, već prvim dolaskom ovdje. Rekla je da se zove Ana, da joj je tata zaposlen u Frankfurtu u jednoj bolnici, a mama ne radi, da je završila fakultet građevine i da čeka posao. Rekla je još puno toga, kao da je na obavijesnom razgovoru ili na castingu za „top-model of the Penthouse". Da, da, a ja sam preplivao Majnu... ma, tko bi još slušao Anu dok je bend svirao temu iz filma „Underground"? Repertoar je obećavao bućkuriš koji će krenuti od ciganskih pjesama, na koje se violinist naoštrio već po izlasku na binu...»

Edi Matić rođen je 1962. u Splitu. Bavio se grafičkim dizajnom i glazbenom i video produkcijom. Jedan je od osnivača udruge za promicanje kulture i umjetnosti – Kurs. Za vrijeme rata vodio je njemačku mirovnu i humanitarnu organizaciju na području Hrvatske i BiH i bio pokretač i koproducent mjuzikla „Sarajevski krug“. Kao fotograf imao je samostalne izložbe u Beču, Grazu, Leipzigu i Splitu. Kratke priče i poezija objavljivane su mu u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Turskoj, Austriji, Njemačkoj, Makedoniji i na portalu svjetske književnosti Asymptote.

Prvi roman "Ovdje fali ženska ruka" objavljuje 2008. godine u izdanju Naklade Ljevak (kao rukopis bio je u finalu natječaja V.B.Z. za najbolji neobjavljeni roman 2007.). Roman je 2008. nominiran za nagradu Kiklop, a bio je i u užem izboru nagrade roman@tportal.hr. U izdanju Naklade Ljevak 2012. izlazi i roman "Grimalda", koji je dobio austrijsku književnu nagradu Steiermärkische Bank (u Austriji roman objavljuje izdavačka kuća Leykam, u Srbiji KR Rašić, a u Makedoniji Goten publishing). U izdanju nakladnika Hena com 2016. objavljuje roman "Regija stranaca", a 2020. roman "Pop".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –