Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Iztok Simoniti

Historia magistra mortis : eseji

  • Nakladnik: Naklada Pavičić
  • Prijevod: Živko Gruden
  • 07/2008.
  • 320 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789536308774
  • Cijena: 21.24 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Čovjek koji želi doznati što misli - zapaža autor ove knjige, slovenski sveučilišni profesor prava i diplomat najvišeg ranga dr. lztok Simoniti (r. 1948. u Ljubljani), neka piše eseje! I nek' bude spreman na svakojaka iznenađenja! Jedno od onih koja su zatekla autora opisano je u samom naslovu, a to je spoznaja da povijest nije učiteljica života (historia est magistra vitae), kako se po gimnazijama oduvijek buba, nego ponajprije učiteljica smrti (historia est magistra mortis). Nasilna smrt i njezina zla braća - strah, uništavanje dostojanstva, mučenje - od pamtivijeka, a osobito u novijim stoljećima, prate čovjeka kao sjenke; i pretvaraju ga u vlastitu sjenku. Umjesto da se učvršćuju, vrijednosti ljudskog života stalno se urušavaju. Kad će doći do preokreta?

Simoniti ne nudi nikakve formule, ali piše iz uvjerenja da će civilizacijski korak naprijed biti učinjen tek kad se do kraja shvati zločinačka bit komunizma, nacizma i fašizma kao pogubnih religija bez boga, ali i, uopće, štetnost svakog nasilnog mon(ote)izma. Ključ je u djelotvornoj suradnji svjetovne (političke) moći, koja se mora zasnivati na slobodnoj volji građana, s moćnom hijerarhijom triju najvećih monoteističkih religija: kršćanstvom, islamom i židovstvom.

Osim o smrti, izvorima zla, nesnošljivosti mon(ote)izma, mučenju, autor u 13 ogleda govori o slobodi, identitetu, vjeri i razumu i vjeri u razum, o tome zašto su nam na vlasti potrebne žene, čemu služe intelektualci-profesionalci, a što je zadatak intelektualaca kao takvih, koje je mjesto Slavena u Europi... i o svojoj majci, ženi na kakvima počiva cijeli svijet.

"Historia magistra mortis" nije objavljena u Sloveniji i ovo je njezino prvo izdanje.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –