Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Pavle Kalinić

Andrija Hebrang : svjedoci govore

  • Nakladnik: Profil
  • 06/2008.
  • 276 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789531207614
  • Cijena: 22.43 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Nestanak i smrt Andrije Hebranga bili su i ostali jedna od najvećih tajni jugoslavenskog režima, ali i tajna novih demokratskih država jer ni nakon više od pedeset godina nakon ubojstva Hebranga i desetak pove­zanih osoba nisu rasvjetljene sudbine ovih žrtava komunizma. Još uvijek nije poznato vrijeme umorstva i mjesto pokopa Andrije Hebranga, mjesto pokopa Marije Kanjuh (1923. - 1950.) i nekoliko drugih žrtava beogradske Glavnjače, ali niti okolnosti smrti žrtve dr. Ilije Jakovljevića (1898. - 1948.) u zagrebačkom zatvoru u listopadu 1948.

Milovan Ðilas sukobljavao se s Hebrangom još na robiji u Srijemskoj Mitrovici kada je Hebrang kritizirao frakcijske borbe i ljevičarenje skupine oko Petka Miletića. Toj skupini pripadao je i Ðilas. Prilikom razgraničenja između Hrvatske i Srbije sukobio se s Hebrangom. Edvard Kardelj priklonio se još tijekom 1943. Ðilasu, a time i Rankoviću kad je Hebrang priključio Istru, Rijeku, Zadar i otoke Hrvatskoj. To priključenje Kardelj nije mogao preboljeti želeći Istru pripojiti Sloveniji.

Dodatni jal prema Hebrangu prouzročila je uspješnost NOR-a u Hrvatskoj, za razliku od situacije u Ðilasovoj Crnoj Gori i Rankovićevoj Srbiji gdje su oni upravo svojim sektaštvom upropastili ustanak. Upravo to, širina narodnooslobodilačkog pokreta i obnova hrvatske državnosti, bili su razlozi zbog kojih su Hebranga opet počeli napadati njegovi stari protivnici. To dovodi do Hebrangova uhićenja 1948. godine te njegova ubojstva, prema nekima, 1950. godine.

"Svjedoci govore" knjiga je u kojoj je prvi put pružena prilika dru­goj strani - žrtvama - da javno, bez straha i u prijateljskom okruženju progovore o politički montiranim procesima i ubojstvima u razdoblju 1948. - 1952.


"Andrija Hebrang nevina je i još uvijek nedostojno pokopana žrtva unutar politbiroovske frakcije Kardelj-Ðilas-Ranković, kojoj je zeleno svjetlo za političku i fizičku eliminaciju dao Josip Broz Tito želeći se tako osloboditi potencijalnog rivala",.tvrdi Pavle Kalinić i zaključuje: ,,U novijoj hrvatskoj povijesti Hebrang je simbol vjekovne hrvatske težnje za slobodom i suverenošću čijim je padom Federalna Država Hrvatska postala forma bez sadržaja."

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –