Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Michael Palin

Nova Europa

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Tomislav Balenović
  • 10/2008.
  • 288 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531208635
  • Cijena: 26.41 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Nova Europa" starog pajtonovca Michaela Palina započinje jednostavnom zamisli: da se na samo nekoliko sati leta od njegova doma (Britanije) nalazi polovica Europe koja je za njega u jednakoj mjeri nepoznata i neistražena koliko i plato Tibeta ili pustoši Sahare.

To je putovanje istraživačko u jednakoj mjeri kao i ostala njegova putovanja, jer se našao u zemljama za koje jedva da je ranije čuo, od kojih su mnoge nova imena na zemljovidima, mnoge od njih nepoznate i tajnovite, a sve one dijele tragičnu povijest te im predstoji puno svjetlija budućnost.

Putujući drevnim trgovačkim putem uz obalu Jadranskog mora, skreće sjeverno prema Balkanu koji se oprezno ponovno uzdiže nakon žestokih sukoba 90-tih godina. Albanija Michaela vodi u jedan drukčiji svijet snažnog istočnjačkog utjecaja koji on slijedi kroz Bugarsku, Makedoniju sve do Turske. Skrenuvši na sjever, prema Moldaviji i Rumunjskoj, prati moćni Dunav prema Srbiji i Mađarskoj, potom dalje prema Ukrajini…

Na 16. stranici knjige započinje njegovo putovanje Hrvatskom, u Istri s domaćim ljudima bere tartufe! U Splitu je zaigrao picigin, a dva dana je proveo i na Hvaru. Nezaobilazna destinacija bila je i Dubrovnik, gdje je sreo Edina Karamazova, virtuoza lutnje koji je nedavno snimio album sa Stingom. U susjednoj BiH je obišao poznati Stari most, a u Međugorju je razgovarao s Mirjanom Dragičević, jednoj od lokalnih mještanki kojoj se već 25 godina ukazuje Gospa. U Sloveniji je odsjeo u bivšoj Titovoj rezidenciji na Bledu, a u Beogradu je posjetio Muzej automobila, te razgovarao s kultnim Rambo Amadeusom.

"Nova Europa" je knjiška verzija poznatog BBC-jevog dokumentarnog serijala "Palin's new Europe" kojeg smo imali prigodu gledati in a našoj televiziji. Izrazito polemičan, često osporavan, ali svakako zabavan i neposredan, Michael Palin i ovom se knjigom dokazuje kao vrstan putnik kroz prostor i vrijeme s posebnim naglaskom na ljudske sudbine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –