Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Carla Del Ponte Chuk Sudetic

Gospođa tužiteljica : Suočavanje s najtežim ratnim zločinima i kulturom nekažnjivosti

  • Nakladnik: Profil
  • 10/2008.
  • 380 str., meki uvez
  • ISBN 9789531209380
  • Cijena: 10.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Široj međunarodnoj javnosti Carla Del Ponte je postala poznata u vrijeme kad je kao glavna tužiteljica Švicarske počela progoniti sicilijansku mafiju. Godine 1999. odazvala se pozivu Ujedinjenih naroda i postala Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i Ruandu.

Na svom novom položaju Del Ponte se direktno sučeljavala s genocidom i zločinima protiv čovječnosti, trudeći se privesti pravdi najistaknutije pojedince odgovorne za masovna nasilja u Ruandi, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu.

Ova dva suda su bez presedana u povijesti čovječanstva. Oni djeluju na granici podjele između nacionalnog suvereniteta i odgovornosti pred međunarodnom zajednicom, u sivoj zoni između pravosuđa i politike, u uvelike novom i tužiteljima i sucima nepoznatom i neistraženom području.

Riječ je o području čiji prirođeni stanovnici - politički lideri i vojnici, diplomati i špijuni - smatraju da smiju nekažnjeno činiti nezapamćene zločine na širokoj osnovi. To je područje ispresijecano nečim što Del Ponte naziva muro di gomma - “gumenim zidom” - posluživši se metaforom koja najpreciznije opisuje taktiku kojom se dužnosnici raznih vlada koriste u nastojanju da prikriju svoju nespremnost da se suprotstave kulturi nekažnjivosti koja osobama odgovornim za neopisiva nasilja omogućuje da prođu nekažnjeno.

"Gospođa tužiteljica" je knjiga memoara u kojoj Del Ponte nadasve hrabro i zapanjujuće otvoreno progovara o razdoblju od osam godina provedenih u nastojanju da služi pravdi.

***

Carla del Ponte je bila Glavna tužiteljica Tribunala za ratne zločine Ujedinjenih naroda za bivšu Jugoslaviju od 1999. do 2007. i glavna tužiteljica Tribunala za ratne zločine Ujedinjenih naroda za Ruandu od 1999. do 2003. Rođena je u Luganu u Švicarskoj, a pravo je studirala na sveučilištima u Bernu i Ženevi, otvorivši privatni odvjetnički ured 1972. Priznanja međunarodne javnosti Carla del Ponte je počela dobivati 1981. kad je kao istražna sutkinja i javna tužiteljica počela surađivati s pokojnim Givannijem Falconijem i drugim talijanskim tužiteljima u istragama o trgovini drogom i drugim kriminalnim aktivnostima sicilijanske mafije.

Glavnom javnom tužiteljicom švicarske federacije imenovana je 1994.; na tom je položaju davala podršku švicarskim zakonodavcima u njihovim nastojanjima da stave izvan zakona pranje novca i ograniče institut bankovne tajne; del Ponte je također provodila istragu o financijskim malverzacijama u koje su bili upleteni pokojni predsjednik Rusije Boris Jelcin, Raúl Salinas iz Meksika, obitelj Bhutto iz Pakistana te osobe povezane s terorističkim mrežama sa Srednjeg istoka.

Sada je veleposlanica Švicarske u Argentini.

Chuck Sudetic je od 1990. do 1995. izvještavao o raspadu Jugoslavije i prijelazu iz komunizma u drugim balkanskim državama za The New York Times. Njegova prva knjiga pod naslovom «Blood and Vengeance» (1998), svojevrsna kronika doživljaja dviju bosanskih obitelji u stoljeću nemira i previranja koja završavaju masakrom u Srebrenici počašćena je naslovom „Notable Book” New York Timesa, a The Economist, The Washington Post i Publishers Weekley nazvali su je „Knjigom godine”.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –