Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dražen Jerabek

Zidovi od magle

  • Nakladnik: TELEdisk
  • 11/2008.
  • 286 str., meki uvez
  • ISBN 9789537039691
  • Cijena: 17.25 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga "Zidovi od magle" predstavlja neku vrstu hrvatske inačice “Života poslije života”; slavne knjige Raymonda Mooodyija koja tematizira fenomen „tik do smrti" ili povratka iz onostranog. Istovremeno, “Zidovi od magle” svojim autentičnim sadržajem popunjavaju prazninu izdanja takve vrste kod nas ali i u svijetu.

Dražen Jerabek je, naime, tri godine svakodnevno komunicirao s umirućom ili teško bolesnom djecom svih uzrasta na odjelima onkologije dviju zagrebačkih bolnica kojima se u knjizi ne navode imena jer dnevnički zapisi koje je Dražen vodio dijelom dotiču, osvrću se i kritiziraju postojeći bolnički sistem, ali i ukupnu društvenu klimu koja je od smrti i procesa umiranja stvorila tabu temu. No najveći dio knjige ipak nije kritika, već brižno i s ljubavlju sakupljene poruke s onu stranu zidova od magle.

Knjiga “Zidovi od magle” uz to što sadrži opsežan prikaz hrvatskih iskustava ,,tik do smrti", otvara raspravu o etičnosti prakse transplantacije organa, te se bavi posljedicama predrasuda i nesporazuma koji se u hrvatskom društvu javljaju upornim tabuiziranjem pojma smrti.

“Knjiga “Zidovi od magle” također je vrijedan i zanimljiv izvor saznanja za sve ostale čitatelje koji su dovoljno hrabri zaviriti, vođeni pisanom riječi, u tu slojevitu problematiku života i smrti, jer su prolaznost i umiranje dio svakog života. I Vašeg, i mojeg... Postoje kulture koje na smrt gledaju drukčije, smatrajući je učiteljicom života koja nas podučava pravim životnim vrijednostima. Susret sa smrtnošću ruši naše kule od karata lažnih uvjerenja (a ionako duboko u sebi znamo da se svakog časa mogu srušiti), budi nas iz hipnotičkog stanja u koje nas svakodnevno uvode televizija, kompjutorske igrice, šareni izlozi ... jer kad se suočimo s neminovnošću dijagnoze, sav vanjski sjaj ne pomaže, ali postoji u nama nešto što može pomoći - unutarnja snaga koja nam pomaže preživjeti i ono nezamislivo, o čemu svjedoče priče iz knjige. (Melita Stipančić, klinički psiholog, psihoterapeutkinja (ECP))

***

Dražen Jerabek rođen je 1966. u Zagrebu gdje je završio Srednju školu za primijenjenu umjetnost i dizajn. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, pedagoški smjer, i od tada predaje likovnu kulturu u osnovnim i srednjim školama. Od 1998. počinje se aktivno baviti ilustracijom, te sa raznim nakladnicima ilustrira dječje časopise, knjige, slikovnice, udžbenike, plakate... Dobitnik je Velike nagrade ULUPUH-a na Izložbi hrvatske ilustracije za djecu i mlade 2004. godine i nagrade Grigor Vitez za ilustraciju 2006. godine.

Uz uspješan ilustratorski rad Dražen je svoj život posvetio i duhovnome radu, a naročiti predmet njegovog interesa i istraživanja je fenomen (tik do) smrti i umiranja ali i starenja i palijativne skrbi što ga je, među ostalim, usmjerilo da se angažira i u Hrvatskom hospiciju. "Zidovi od magle" je njegova prva knjiga.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –