Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Doris Lessing

Zlatna bilježnica

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Mate Maras
  • 11/2008.
  • 734 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789531208291
  • Cijena: 22.43 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U iznimno bogatom opusu Doris Lessing roman “Zlatna bilježnica” zauzima posebno mjesto. To djelo složene narativne strukture, koje tematizira društvenu poziciju intelektualke i umjetnice u nastojanju da realizira autentičnu egzistenciju, prepoznato je već šezdesetih godina kao knjiga iznimno važna u feminističkom promišljanju problema pozicije ženskog subjekta.

Služeći se u velikoj mjeri autobiografskom građom, autorica govori o ženskim sudbinama koje se bitno razlikuju od obzora očekivanja koji se u to vrijeme nameće kao obvezatan za ženske likove. Ona govori o emancipiranim ženama, intelektualkama, koje vlastitu realizaciju ne vide isključivo u emocionalnim odnosima s muškarcima i unutar obitelji; one se same probijaju kroz život baveći se vlastitim umjetničkim i kreativnim karijerama, intenzivno su uronjene i u svijet politike.

Glavna junakinja romana Anna Wulf književnica je, nonkonformistična intelektualka, predstavljena u trenutku stvaralačke krize, kad napušta i vjeru u komunistički pokret kojemu je pripadala. Doris Lessing progovorila je psihološki produbljeno i o neurozama, osjećaju neprilagođenosti suvremene intelektualke, zalazeći tako u tematsku sferu koja je dotad bila privilegija muškog pisma.

U romanu, u kojem je napuštena linearna naracija u korist kompleksne fragmentarne strukture, posebno mjesto imaju četiri Annine bilježnice u kojima ona ispovijeda različite oblike svojega traumatičnoga životnog iskustva. Dijelovi romana pisani u trećem licu, pak, otvaraju novu, izvanjsku vizuru na Annin život te se "Zlatna bilježnica" pokazuje kao polifono organiziran roman koji predočuje sofisticiranim narativnim sredstvima traumatično iskustvo jedne intelektualke.

"Zlatna bilježnica" nesumnjivo je ponajviše pridonijela književnom ugledu Doris Lessing, koji joj je naposljetku osigurao Nobelovu nagradu za književnost 2007. godine.      

***

Doris Lessing
rođena je 22. listopada 1919. kao Doris May Tayler u Kermānšāhu u Perziji u obitelji britanskog podrijetla. Kad je imala šest godina, njezina se obitelj preselila u Rodeziju (današnji Zimbabve), gdje se otac pokušavao baviti poljodjeljstvom. Nakon školovanja u samostanskoj školi, potom djevojačkoj školi u glavnom gradu Salisburyju, Doris je već u trinaestoj godini prekinula formalno obrazovanje. Obiteljski je dom napustila u petnaestoj godini zaposlivši se kao njegovateljica. Godine 1937. našla je posao telefonistice u Salisburyju, a u devetnaestoj se prvi put udala. Nekoliko godina poslije napustila je obitelj i pridružila se skupini komunistički orijentiranih intelektualaca i pisaca među kojima se isticao Gottfried Lessing, njezin budući suprug. I sama počinje pisati, 1948. objavila je prve kratke priče.

Godine 1949. doselila se u London i započela profesionalnu književnu karijeru objavivši svoj prvi roman “Trava pjeva” (1950). Propao joj je i drugi brak, a 1954. raskida i veze s komunističkim pokretom. Među ukupno osamdesetak knjiga različitih žanrova (roman, novela, poezija, drama, autobiografski zapisi, publicistika) koje je objavila u šest desetljeća iznimno plodne književne karijere izdvaja se ciklus od pet romana “Djeca nasilja” (1952.-1969.) te još jedan petosveščani romaneskni ciklus “Arhivi Canopusa u Argu” (1979. - 1983.). Svjetsku slavu donio joj je roman “Zlatna bilježnica” (1962.). Objavila je i više novelističkih zbirki: “Sabrane priče” (1978.), “Osobito mačke, i opet mačke” (1989.), “London na promatranju” (1992.), “Afrički smijeh” (1992.) i “Bake” (2003.). Objavila je i dvosveščanu autobiografiju (1994. – 97.). Nobelovu nagradu za književnost dobila je 2007. godine.

Rođena kao Doris May Taylor u Perziji (današnjem Iranu). Doris Lessing ubrzo se s obitelji preselila u britansku koloniju Južnu Rodeziju (sada Zimbabwe). Pohađala je samostansku školu, zatim opću djevojačku gimnaziju, iz koje je izbačena s trinaest godina i tu je završilo njeno formalno obrazovanje.

Da bi pobjegla od prestroge majke, Doris se sa petnaest godina zaposlila kao kućna pomoćnica. U to vrijeme je već pisala pripovjetke, čak je dvije prodala južnoafričkim časopisima. 1937. preselila se u Salisbury i u kratkom vremenu zaposlila kao telefonistica, udala se i rodila dvoje djece. Nakon nekoliko godina, osjećajući se zatočenom, napustila je obitelj. Pridružila se grupi komunista Left Book Club i upoznala Gottfrieda Lessinga za kojeg se ubrzo udala i rodila sina. Nakon rata izgubila je iluzije o komunističkom pokretu. 1949. se preselila s djetetom u London, objavila prvi roman «Trava pjeva» i započela karijeru profesionalnog pisca.

Njezin opus je pretežno autobiografski, umnogome potaknut iskustvima iz Afrike. Lessing piše o sukobu kultura, velikim nepravdama i rasnim nejednakostima te sterilnosti bjelačke kulture u južnoj Africi. Kao odgovor na njeno kritičko pisanje, 1956. joj je zabranjen ulazak u Južnu Rodeziju i Južnu Afriku.

Gotovo deset godina posvećuje pisanju tri romana iz serije «Djeca nasilja» (1951-59) u kojima razvija svijest junakinje Marthe Quest, u doba kad to još nije bilo popularno. 1962. objavljuje «Zlatnu bilježnicu», odvažno djelo o mnogostrukim odnosima suvremene žene, Anne Wulf, koja za sebe hrabro želi slobodu muškarca.

Sedamdesetih se Doris Lessing neočekivano okreće znanstvenoj fantastici. Knjigu «Kratke upute za silazak u pakao» (1971) i ono je uvod u seriju od pet science fiction romana pod nazivom «Arhivi Canopuas u Argusu» (1979-83). Pod pseudonimom Jane Somers, Lessing piše dva romana «The Diary of a Good Neighbour «(1983) i «If the Old Could...» (1984) u kojima napušta science fiction i vraća se u poslijeratni London.

Osim romana Doris Lessing piše u raznim drugim žanrovima, od pripovjetki, drama, eseja, sve do poezije pa i knjige o mačkama.

Dobitnica je Nobelove nagrade za književnost 2007. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –