Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Deepak Chopra

Isus - priča o prosvjetljenju

  • Nakladnik: Dvostruka duga
  • Prijevod: Aleksandra Mihaljević Barlović
  • 02/2009.
  • 256 str., meki uvez
  • ISBN 9789532870183
  • Cijena: 18.58 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Ova knjiga ne govori o Isusu kojega nalazimo u Novom zavjetu, već o Isusu koji je iz njega izostavljen. Evanđelisti ne pišu o takozvanim "izgubljenim godinama", o razdoblju između Isusove dvanaeste i tridesete godine. Isus zapravo nestaje prije toga jer se, nakon priča o rođenju, spominje samo najednom mjestu (samo u Evanđelju po Luki), kada se dvanaestogodišnji Isus odvaja od svojih roditelja tijekom Pashe u Jeruzalemu. Josip i Marija već su bili na putu kući kad su shvatili što se dogodilo. Zabrinuti su se vratili istim putem te našli sina Ješuu (tako su ga zvali na hebrejskom) kako u hramu sa svećenicima raspravlja o Bogu. Osim opisa toga neobičnog događaja Isusovo djetinjstvo i mladost su manje ili više nepoznati.

No, postoji još jedan Isus, izostavljen iz Novog zavjeta - prosvijetljeni Isus. Prema mojem mišljenju njegovo je izostavljanje znatno osakatilo kršćansku vjeru jer, koliko god Krist bio jedinstven, ako ga se postavi za jednoga i jedinog Božjeg sina, ostatak čovječanstva ostaje napušten. Golemi jaz razdvaja Isusovu svetost i našu običnost. Milijuni kršćana prihvaćaju tu razliku, koja nije nužna. Što ako je Isus želio da njegovi sljedbenici - i mi - dosegnemo isto jedinstvo s Bogom koje je on dosegnuo?

Moja se priča temelji na pretpostavci da je to želio. Slijedeći mladoga tragaoca iz Nazareta na njegovu putu prema kristovstvu, iscrtao sam put prosvjetljenja. Nije ga bilo potrebno izmisliti. Prosvjetljenje je postojalo u svakom dobu povijesti. Put od patnje i razdvojenosti prema blaženstvu i jedinstvu s Bogom prilično je utaban. Isusa stavljam na taj put zato jer vjerujem da ga je prešao. Mnogi potvrđeni kršćani se, dakako, ne slažu sa mnom, a neki su gorljivi u svojemu stavu. Oni žele da Isus ostane jedinstven, jedini čovjek koji je ujedno Bog. Ali, ako Isus pripada svijetu, u što osobno vjerujem, njegova priča ne može isključivati sve druge koji su postigli Božju svjesnost. Isus u ovom romanu ostaje spasitelj, ali nije jedini spasitelj".

Deepak Chopra autor je romana o Buddhi – "Buddha - priča o prosvjetljenju", bestselera New York Timesa, u ovom romanu on će, na isti način opisati i dočarati Isusov život. Otkrivajući preobražajne "izgubljene godine" koje nisu opisane u Novom zavjetu, Deepak Chopra zamislio je Isusov put prema prosvjetljenju: od anonimnosti do prevratništva, od sumnje do čuda, a potom još dalje, do uloge dugo iščekivanoga Mesije. Isus je kao tinejdžer slutio što će mu se dogoditi, a potkraj, stigavši na krštenje u rijeci Jordan, prihvatio je svoju sudbinu, koja obuhvaća krajnosti svjetlosti i tame.

Uz karakterističnu sposobnost iznošenja dubokih duhovnih uvida putem sposobnosti pripovijedanja Deepak Chopra u romanu "Isus - priča o prosvjetljenju" prikazuje Kristov život kako još nije prikazan te nas na posljetku približava razumijevanju prirode Boga i duše.

Kao što autor kaže: "Ne želim da Isus u ovoj knjizi bude štovan, a ovu priču nipošto nisam želio istaknuti kao najpotpuniju i najtočniju. Događaji ove priče čista su fikcija. Ali, na dubljoj razini, Isusa doživljavam kao stvarnog jer sam zavirio u njegov um. Jedan bljesak spoznaje uslišava mnoge molitve."

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –