Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Carlo Goldoni

Sjetne i druge igre : pet drama

  • Nakladnik: Naklada Lukom
  • Prijevod: Roman Karlović
  • 11/2008.
  • 400 str., meki uvez
  • ISBN 9789536337095
  • Cijena: 26.54 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U povodu 300. obljetnice Goldonijeva rođenja, koju su Italija i cijeli kazališni svijet obilježili 2007. godine, ali je kod nas nažalost, prošla gotovo nezapaženo, Naklada Lukom uvrstila je u svoj izdavački plan kulturološki vrijedan projekt objavljivanja knjige nekoliko Goldonijevih drama. Tako sada u izboru i prijevodu Romana Karlovića, u knjizi "Sjetne i druge igre - pet drama", i hrvatski čitaoci napokon po prvi puta mogu upoznati i Goldonija - dramatičara.

Svojim nezaboravnim scenama iz mletačke svakodnevice, veliki talijanski dramatičar Carlo Goldoni (1707. - 1793.) unio je nov duh u svjetsko kazalište, ostavši do danas nenadmašenim majstorom komedije. Ali Goldoni je bio i velik i u svoje doba značajan dramatičar, koji je i na tom polju ostavio duboke i važne tragove na razvoj suvremene svjetske drame.

Na hrvatskim pozornicama Goldoni je poznat samo kao autor "Gostioničarke Mirandoline", "Impresarija iz Smirne" i "Trilogije o ljetovanju", dok je niz njegovih dramskih djela o bolima i radostima običnog čovjeka i njegovoj borbi za uspravnije življenje, danas nepravedno zaboravljeno, a mnoga u Hrvatskoj nikada nisu ni prevedena.

"Dobra žena" potresna je drama o obiteljskom nasilju, koju na kraju iskupljuje čovječnost Goldonijeva humora. "Pater familias" i "Bračni natječaj" donose na scenu sukob generacija i borbu mladeži protiv strogog autoriteta. "U konačištu" suptilna je salonska drama o ljudskim odnosima, a "Æudljivi dobrotvor" majstorska komedija karaktera iz Goldonijeva posljednjeg razdoblja.

Ove drame o ljudskim sukobima i sretnim završecima, koje su ostavile snažan dojam na suvremenike, u nas po prvi puta progovaraju autentičnim glasom u prijevodu Romana Karlovića. Knjiga uz drame sadrži i opsežan pogovor o Goldoniju i njegovu stvaralaštvu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –