Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nives Tomašević Miha Kovač

Knjiga, Tranzicija, Iluzija

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 05/2009.
  • 318 str., meki uvez
  • ISBN 9789533030654
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga napisana iz pera dugogodišnjih urednika, djelatnika u izdavaštvu, donosi neposredna iskustva i spoznaje o nakladništvu u doba tranzicije. 

U središtu interesa uredničkoga dvojca Nives Tomašević i Mihe Kovača nalazi se sudbina knjige pred izazovima novih medija i globalnoga tržišta. Autori se bave sudionicima u proizvodnji fenomena knjige, od autora i autorskih prava do urednika i čitatelja, osvrću se  na tranziciju u hrvatskim i slovenskim izdavačkim divovima. Knjiga promatra fenomen „knjige“ kao proizvod nakladničke industrije u suvremenim tranzicijskim procesima te daje uvid utjecaja globalnog tržišta na tranziciju u percepciji kulture, kao i samog izdavaštva.

Uz pregled nakladništva u Hrvatskoj i Sloveniji, autori nakladništva ovih dviju zemalja uspoređuju s izdavaštvom u Velikoj Britaniji i Americi. Upozoravaju i na nove trendove u nakladništvu, prije svega na izazove oblikovane u elektroničkoj knjizi, ali i na utjecaj prodora kineske tiskarske industrije na europsko i svjetsko tržište.

U posebnom poglavlju autori donose značajke „knjige“ kao kulturnoga kapitala, te na razloge koji čitatelje upućuju čitanju. Posebno se osvrću na „lijepu književnost“ i njezinu korelaciju s književnom ponudom i promocijom.

Tekstovi u knjizi "Knjiga, Tranzicija, Iluzija" upozoravaju na estetske, književnopovijesne i napose kulturne vrijednosti koje objedinjuje „knjiga“ kao kulturno dobro, ali istodobno i na stajalište čitatelja te ograničenja i odlike izdavačke industrije u tranziciji. Autori upućuju na načine kojima nakladništvo u doba tranzicije može očuvati razliku između knjige kao kulturnoga kapitala u doslovnom smislu riječi i knjige kao kulturnoga kapitala (kulturnoga dobra) u simboličkom smislu. Upozoravaju kako od prvoga značenja knjige kao doslovnoga kapitala nakladnik živi, a od knjige kao simboličnoga kapitala živi kultura i njezin prepoznatljiv identifikacijski sustav. Poznavanje i njegovanje ove razlike ishodišna je točka mogućnosti i odgovornosti nakladničke politike, posebice u kulturi kakva je hrvatska.

"Knjiga, Tranzicija, Iluzija" je novum po svome predmetu – temi knjige i njezinoj sudbini, te će zasigurno pobuditi interes kod studentske populacije, u stručnim krugovima, koja žele doznati je li iluzija - knjiga ili tranzicija, ili je iluzija ono što knjigu održava čak i za tranzicije i zbog čega će knjiga ostati kulturnim dobrom...

***
                                
Nives Tomašević je nakon diplome na Filozofskom fakultetu u Zagrebu cijeli radni vijek provela u nakladništvu – prvo u izdavačko-knjižarskom poduzeću »Mladost«, gdje 1988. dolazi na mjesto pomoćnice direktora za knjigu, a potom osniva vlastitu nakladničku kuću »Slon«. Neko vrijeme radi kao urednica u izdavačkoj kući »Mozaik knjiga« a zatim u nakladnićkoj kući »Naklada Ljevak« gdje pokreće niz biblioteka nagrađivanih visokim priznanjima kao urednički projekti i kao autorske knjige.

Nakon završetka doktorskog studija Hrvatske kulture na Odsjeku kroatistike 2008. stječe titulu doktora znanosti.
Miha Kovač je, prije no što se pridružio akademskom svijetu, bio glavni urednik i direktor Mladinske knjige, jedne od najvećih izdavačkih kuća jugoistočne Europe.

Predaje na Odjelu za knjižničarske i informatičke znanosti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Kao gostujući profesor predavao je na Fakultetu informatike i knjižničarstva na Sveučilištu Sjeverne Karoline u Chapel Hillu, a sada je gostujući predavač na oxfordskom Brookes Centru za izdavačku djelatnost, te na Filozofskom fakultetu u Osijeku i Zadru. Od 2005. godine glavni je urednik slovenskog
izdanja časopisa National Geographic. Autor je nekoliko knjiga sa temom izdavaštva i tiskarstva te mnogobrojnih znanstvenih članaka.

Nives Tomašević (1954.) docentica je  na Odjelu za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Većinu radnoga vijeka provela je u nakladništvu obavljajući najraznovrsnije poslove. Naslovno zvanje doktorice znanosti stekla je 2008. godine obranom doktorskoga rada "Tranzicija u izdavaštvu i proizvodnja knjige kao kulturnoga kapitala" na doktorskom studiju Hrvatske kulture na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Tijekom stručne djelatnosti Nives Tomašević uredila je iznimno velik broj knjiga i pokrenula veći broj biblioteka, među ostalima biblioteku Rukoljub i Slon za mladež u nakladničkoj kući Slon, biblioteku Strani pisciu nakladničkoj kući Mozaik, a u Nakladi Ljevak biblioteke Povijest hrvatske književnosti, Povijest umjetnosti, Otvorenu knjigu, Academicu i Razotkrivanja (biblioteka je 2004. dobila nagradu "Josip Juraj Strossmayer" HAZU za najbolji izdavački projekt).

Godine 1997. odlikovana je redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi, a 2003. dobila je povelju Grada Osijeka za promicanje osječke pisane riječi.

Tijekom cijeloga radnog vijeka predstavljala je knjige, sudjelovala u emisijama iz kulture, na književnim tribinama i provodila marketinške akcije. Uz uredničku aktivnost u Nakladi Ljevak Nives Tomašević objavljuje znanstvene radove, organizira radionice i vodi modul Nakladništva na doktorskom studiju Društvo znanja i prijenos informacija. Suautorica je knjige "Knjiga, iluzija, tranzicija" koju je 2009. objavila u suautorstvu s Mihom Kovačem.

Miha Kovač je profesor na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. U posljednjih pet godina sudjelovao je u međunarodnoj COST mreži E-Read koja je bila posvećena istraživanju promjena u čitateljskim navikama i razumijevanju pročitanoga uzrokovanih tehnologijama sa zaslonom. U prvoj polovici profesionalnog života bio je urednik i glavni urednik u različitim izdavačkim kućama koje su objavljivale knjige i novine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –