Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Predrag Lucić

Sun Tzu na prozorčiću : Čitanka iz nastranih književnosti za prve razrede vojnih, vjerskih i civilnih škola

  • Nakladnik: Algoritam
  • 05/2009.
  • 476 str., meki uvez
  • ISBN 9789532209075
  • Cijena: 14.47 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Predrag Lucić, splitski novinar, književnik i urednik najpoznatiji je po satirično- -parodijskoj poeziji koja je bila zaštitni znak Ferala, a nakon Ferala i dalje ostaje zaštitni znak zdravog razuma. Većina tih feralovskih izdanja, pa još ponešto pride, sakupljena je u Lucićevoj novoj knjizi: jogunastoj čitanci "Sun Tzu na prozorčiću" koja se humorom i bistrom misli opire zaglupljivanju i retrogradiranju vjerskog uznesenja i kapitalističkog proširenja, odnosno blaženom neznanju i stanju sretno prevarenih.

Lucić je isprdio (da se poslužimo dalmatinštinom) čitav niz političkih i crkvenih obmanjivanja kojima je isključiva svrha osujećivanje zbiljskog razumijevanja stvari, i utoliko njegove pjesme (i pripadajuća im pitanja za interpretaciju, koja je također autor osmislio) postaju relevantna građa za udžbenike logike, ne samo čitanke. (Nives Franić)

Za ovu Lucićevu knjigu bolja vremena još neće doći. Bolja vremena neće doći ne samo zato što je moderno doba, svodeći parodiju na semiotički i pragmatički sklop komike i smijeha, te estetički devalvirajući jedno i drugo, proizvelo negativan sud o njoj i zatamnilo njezinu metaliterarnu i kritičku funkciju, te je svrstalo u književnu "drugu ligu", već, prije svega, zato što je Lucić bio na drugoj strani dok su elitni intelektualci i običan svijet svaki zločin i svaku bruku vlastite strane pravdali stvaranjem države.

Za Lucića, po znanom modelu priznavanja zasluga, nema olakotnih okolnosti ni sada kad se slika o lažima, o konformizmu i pokvarenosti elitne inteligencije mora naknadno popravljati najrazličitijim premošćenjima i prečicama smišljenim da posluže za upristojavanje životne svakodnevice. Lucić nije gurnuo glavu u pijesak kad masa intelektualaca jeste. On je parodirao i nastavlja da parodira tekstove, izjave i živih ljudi, onih koje vidi na televiziji i sreće na ulici, okrećući tako latinsku riječ "De mortuis nil nisi bene u De vivis nil nisi male". O živima ništa drugo do najgore! U konformističkim vremenima ulizička je maksima "De vivis nil nisi bene". (Sinan Gudžević)

Kao nadareni Homo ludens, majstor karnevala ili pak uspješni remiks-maker, Lucić razobličava ovdašnje nacionalno i vjersko bjesnilo; primitivizam, udvornički mentalitet, konvertitstvo, glupost, lopovluk i bezobzirnost vladajućeg političkog i intelektualnog šljama. S jedne strane, Lucićeva se pjesmarica može čitati kao kronika hrvatskoga besmisla, odnosno kao naglavce okrenuta hrvatska laž ili pak novouspostavljena povijesna istina; a s druge, kao odlična književna satira, čije se razumijevanje, čini mi se, ne iscrpljuje samo u sadašnjem vremenu. (Katarina Luketić)

Predrag Lucić, hrvatski novinar i književnik (Split, 12.2.1964. - 10.1.2018.). Studirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Od 1985. bio je suradnik Ferala, satiričnog podlistka Nedjeljne Dalmacije (od 1990. Slobodne Dalmacije), 1993. bio je jedan od utemeljitelja samostalnog Feral Tribunea, u kojem je bio urednik do gašenja lista 2008. Pokrenuo je i uređivao i biblioteku toga tjednika.

Objavio je knjigu Greatest Shits – Antologija suvremene hrvatske gluposti (u koautorstvu s Borisom Dežulovićem, 1998), satirične zbirke Haiku haiku jebem ti maiku (2003), Ljubavnici iz Verone (2007), Sun Tzu na prozorčiću (2009), Bezgaća povijesne zbiljnosti (I–II, 2010), Mjesec iznad Splita (2012), Gusle u magli (2013), Step by step - Stepinac (2016).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –