Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Slavenka Drakulić

Basne o komunizmu : Iz pera domaćih, divljih i egzotičnih životinja

  • Nakladnik: Profil
  • 11/2009.
  • 152 str., meki uvez
  • ISBN 9789537701628
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Nakon velikog uspjeha romana "Frida ili o boli" i više od 20.000 prodanih primjeraka samo u Hrvatskoj, Slavenka Drakulić u novoj knjizi vraća se jednoj od svojih opsesivnih tema - propasti komunizma - koja ju je učinila svjetski poznatom spisateljicom.
 
Knjiga "Basne o komunizmu" sastoji se od šest priča, koje priča šest različitih životinja, i svaka se iz tog neobičnog 'životinjskog' kuta bavi jednom od bivših komunističkih zemalja Istočne Europe.

O Istočnoj Njemačkoj priča nam tako krtica koja je promatrala prebjege kako bježe na Zapad kroz podzemne tunele ispod Berlina, dašak poljske drame donosi mačak generala Jaruzelskog koji je bio svjedok njegovih dvojbi prilikom gušenja prvih pobuna, o situaciji u Albaniji izvještava nas gavran koji je prisustvovao samoubojstvu premijera M. Šehua, a u priči o Jugoslaviji glavni je junak, naravno, Titov papagaj Koki.

Slavenka Drakulić napisala je duhovitu i britku, lepršavu i tužnu, informativnu i poučnu knjigu koja će mladima otkriti, a starije podsjetiti na to kako je izgledao život u komunizmu.

Nova knjiga Slavenke Drakulić u prodaji se pojavila istog dana, 9. studenog 2009. na 20. godišnjicu pada Berlinskog zida, u čak pet zemalja - Velikoj Britaniji, Švedskoj, Bugarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj, a uskoro izlazi njemačko, američko i poljsko izdanje.

Slavenka Drakulić, novinarka i spisateljica, rođena je u Rijeci 1949. Objavila je trinaest knjiga, a neke od njih prevedene su na više od dvadeset jezika. U izdanju američke izdavačke kuće Pen­guin izašlo joj je šest naslova. U publicističkim knjigama uglavnom se bavi svako­dnevicom u socijalizmu, a poslije 1989. i ratom. Njezina prva publicistička knjiga "Smrtni grijesi feminizma" (1984.) jedan je od prvih priloga feminizmu u bivšoj Jugoslaviji. Uslijedili su publicistički naslovi "Kako smo preživjeli", "Oni ne bi ni mrava zgazili", "Tijelo njenog tijela" i "Basne o komunizmu".

U književnim djelima Slavenka Drakulić okrenuta je ženskom tijelu, bolesti i traumi, propitujući i živote kreativnih žena koje su živjele s poznatim umjetnicima. Objavila je romane "Hologrami straha", "Mramorna koža", "Kao da me nema", "Božanska glad", "Frida ili o boli", "Optužena", "Dora i Minotaur" te "Mileva Einstein, teorija tuge". Izdavačka kuća Profil objavila je njezine Sabrane eseje i Sabrane romane.

Živi na relaciji Hrvatska – Švedska. Objavljuje članke, kolumne i političke komentare u domaćim i stranim novinama i časopisima, među kojima su The Nation, The New Republic, The New York Times Magazine, The New York Review of Books, Süddeutsche Zeitung, Internazionale, Dagens Nyheter, The Guardian, Neue Zürcher Zeitung i Eurozine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –