Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Joan Didion

Godina magičnog razmišljanja

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Lara Hölbling Matković
  • 11/2009.
  • 232 str., meki uvez
  • ISBN 9789532661187
  • Cijena: 99.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
"Godina magičnog razmišljanja" intimna je ispovijest slavne američke književnice Joan Didion o boli što je proživljava nakon iznenadne suprugove smrti. Suočena s gubitkom i dubokom tugom, počinje pisati dnevnik, pomno bilježeći sve uspone i padove svog pokušaja da nastavi normalno živjeti.

Kako se nositi s neminovnim krajem? Gdje pronaći poticaj za nastavak života? Je li bol manja ako je ne iskazujemo pred drugima?

Bez uljepšavanja, bez odmaka i potpuno otvoreno autorica se bavi tim teškim pitanjima, a odgovori na njih znače ujedno i nalaženje novog života.

No "Godina magičnog razmišljanja" nije samo dirljiva i iskrena pripovijest o sretnom braku s također iznimno cijenjenim književnikom Johnom Gregoryjem Dunnom, nego istodobno i priručnik o tome kako se suočiti s najvećim životnim iskušenjima.

***

Američka književnica Joan Didion rođena je 5. prosinca 1934. godine u Sacramentu u Kaliforniji. Visoku je naobrazbu stekla na kalifornijskom Sveučilištu Berkley, potom odlazi u New York i zapošljava se kao copywriter za magazin Vogue te Istodobno za isti, ali i za druge časopise poput Esquirea, Saturday Evening Posta, National Reviewa, The New York Times Magazinea i The New York Times Book Reviewa, piše eseje i osvrte o američkoj politici, medijima, popularnoj kulturi, feminizmu, kao i kolumne o privatnom životu.

Godine 1963. izdaje svoj prvi roman "Run River" (Rijeka bijega) u kojem kroz naizgled zamornu priču o prevari i propalom braku te ironično pripovijeda o povijesti Kalifornije. Premda se roman slabo prodavao, nekoliko dobrih kritika donijelo joj je novi ugovor s izdavačkom kućom. Zajedno sa suprugom Johnom Dunneom, književnikom i novinarom magazina Time, piše osobnije članke i priključuje se generaciji koja stvara takozvano "Novo novinarstvo", a koja se povezivala s književnicima Normanom Mailerom, Tomom Wolfeom, Hunterom Thompsonom i Gayem Taleseom. Didion i Dunne pišu scenaristički prvijenac za film iz 1971. – Panic in Needle Park – u kojem je jednu od svojih prvih uloga odigrao Al Pacino.

Krajem 2003. godine, nakon povratka iz posjete bolesnoj kćerki, John Dunne umire od srčanog udara. Joan Didion njegova smrt teško pada te piše "The Year of Magical Thinking" zbirku duboko osobnih eseja u kojima korak po korak prolazi bolno razdoblje nakon smrti muža.

"The Year of Magical Thinking" nije samo priča o ponovnom početku i osovljavanju na noge, nego i hommage izvanrednom braku. Međutim, neposredno prije nego što se knjiga pojavila na policama, umire joj kćerka.

Didion je za "The Year of Magical Thinking" 2005. godine nagrađena američkom Nacionalnom književnom nagradom u kategoriji nefikcionalne proze. Dvije je godine kasnije od Nacionalne zaklade za knjigu primila medalju za izniman doprinos američkoj književnosti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –