Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Julijana Adamović

Konzerviranje

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 12/2009.
  • 160 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533041667
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Konzerviranje", druga zbirka priča Julijane Adamović (dobitnice nagrade Kiklop za najbolji prvijenac 2008. godine za zbirku "Kako su nas ukrali Ciganima"), vješto zaobilazi sve zamke koje nameće teška obaveza opravdanja nesumnjivog uspjeha prve knjige.
Spisateljska moć ove autorice – to je sad već evidentno – udara posred čela.

Slavonski blues koji je na 29 različitih načina tematiziran na stranicama ove knjige sadrži, uz prevladavajuću tugu, i mnoge šaljive tonove. Gorčina, ipak, čak i tu caruje.

Melankolični pijanac koji posustaje pred snagom svoje loše navike i moguću životnu sreću mijenja za nekoliko boca pića, usamljena službenica čije se erotske strasti usmjeravaju ka, od svih ljudi, plavookom domaru poduzeća u kojem radi, žena koja nakon transplantacije rožnice preuzima i sjećanja na erotsko-ljubavno iskustvo njihovog prethodnog vlasnika, druga koja uspomene na sve svoje ljubavi ljubomorno čuva po prašnjavim teglama pohranjenim duboko u mračnom podrumu, pa dalje: sve te osvetoljubive majke, nestalni očevi, loši muževi, hladne žene, nevjerni prijatelji, sebični potomci, izigrani ljubavnici... svi su oni, takvi kakvi jesu, sa svim svojim falingama, dio neobičnog, bolno iskrenog svijeta Julijane Adamović.

Ali, to nikako nije mračan planet. Svi ti usamljenici duboko nezadovoljni sobom, svojim tijelima, svojim životima, ipak su neprestano na udaru slatkih i neočekivanih mogućnosti koje život, nepredvidiv kakav već jest, neprestano podastire pred nas, a po kojima često bezobzirno gazimo u svim svojim jalovim žurbama. I to je sama suština, skriveni smisao i ključ za čitanje "Konzerviranja".

Postoji li, dakle, nagrada za drugu knjigu? Ako ne, svakako bi je trebalo izmisliti. Julijana Adamović ju je itekako zaslužila.

Julijana Adamović rođena je 1969. godine u Baču (Bačka, Srbija). Do sada je objavila dvije zbirke priča "Kako su nas ukrali Ciganima" (SN Privlačnica, Vinkovci, 2008), koja je nagrađivana kao najbolje debitantsko djelo u Hrvatskoj 2008. nagradom Kiklop i kao najbolji prvijenac Slavonije nagradom Ivana i Josipa Kozarca te "Konzerviranje" (VBZ, Zagreb, 2009.).

Tijekom 2013. godine u nakladi Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade objavila je roman "Da ti pamet stane" (Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Zagreb, 2013.), te zbirku kratkih priča za djecu "Dnevnik sivog mačka i druge priče" (Naklada Jurčić, Zagreb, 2013.), suautorstvo sa Sergei Chatgris (iza pseudonima se krije Patrik Atanasovski, njezin tada jedanaestogodišnji sin). S književnim djelima za djecu uvrštena je u katalog hrvatske literature za djecu i mlade na Frankfurtskom sajmu knjiga 2013. U listopadu 2013., na natječaju za najbolju kratku priču koju je raspisala Gradska knjižnica Samobor, pričom "Božica i važne stvari" osvojila je prvo mjesto.

Godine 2015. objavila je i zbirku poezije "Sunce na šalteru" (Naklada Semafora), 2016. objavljuje zbirku priča "Glineni anđeli" (Naklada Jurčić) koja je proglašena uspješnicom na književnim susretima Josipa i Ivana Kozarca u Vinkovcima 2017. Godine 2018. objavljuje roman "Divlje guske" (Hena com).

Proznim djelima zastupljena je u brojnim skupnim zbirkama i na portalima.

Kolumnistica je na Tportalu, gdje objavljuje osvrte na društveno-političke prilike u Hrvatskoj.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –