Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Stanislav Marijanović

Enciklopedija čovjeka : Pisana rukom čudovišta

  • Nakladnik: Sipar
  • 12/2009.
  • 245 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789536415694
  • Cijena: 35.84 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ova neobična knjiga, koju nije stvorila ljudska ruka, pisana je, čovječe, baš o tebi i baš tebi osobno. Tu o tebi pišu mnoge ružne stvari, a lijepe su, gotovo, prešućene. Tako nešto moglo je napisati samo neko čudovište. A tako i jest!

"Enciklopedija čovjeka" napisana je i oslikana rukom čudovišta, ali ne onakvih kakvima ih mi obično zamišljamo. Čudovišta nisu proizvod ljudske mašte već stvarna razumna bića koja, kao i mi, žive na ovom našem jedinom i zajedničkom planetu. A zašto bi ona napisala ovakvu knjigu? - E, pa zato što smo mi, ljudi, doveli ovaj planet i sve živo na njemu gotovo na rub propasti, a još uvijek samoljubivo vjerujemo da smo krasna, nevina, plemenita, dobroćudna i pitoma bića.

"Enciklopedija čovjeka" nastala je da vidimo kakvi smo zapravo, kakvi smo u objektivnim očima nekog drugoga - eto, u očima čudovišta. To nam može pomoći da shvatimo bar neke svoje pogreške i da ih pokušamo ispraviti na dobrobit svih nas: ljudi, čudovišta, životinja, i svega drugoga što Zemlju nastanjuje.

Ova knjiga jest puna humora, karikatura i pretjerivanja, ali je, čovječe, i ti i tvoja obitelj, pokušajte, ipak shvatiti ozbiljno!

***

Nakon izvanredne, višestruko nagrađivane "Enciklopedije čudovišta", književnik i ilustrator Stanislav Marijanović objavio je nastavak toga "remek-djela postmoderne igre", nastalog na tragu drevne ludičke želje da se katalogizira fantastično.

Ta "slikovnica enciklopedijskog formata", pisana rukom čudovišta Kakbulznadara Besprijekornog, nadograđuje naše znanje o ljudskome rodu. Kakbulznadar kritizira mnoge osobine ljudskih bića, mnoge pojave u ljudskom društvu, iznoseći na površinu ono što sami obično nastojimo sakriti ili bar prešutjeti.

U knjizi se vrlo duhovito kritiziraju apsurdne navike »lažnoga izvanzemaljca« koji se ponaša kao da je pao s Marsa, pa stalno zanovijeta kako mu je prehladno ili prevruće, prevlažno ili presuho... Analizira se sumnjiva prošlost, problematična sadašnjost i upitna budućnost ljudskih stvorenja koja žive u tehnosferi - tužnome kavezu u koji se čovjek sam ugurao i odijelio od prirode. Kao dokaz krajnjeg otuđenja, u knjizi se navodi popis potrebnih stvari koje su suvremenom čovjeku potrebne za jednostavni izlet u prirodu.
(Iz recenzije : Jelena Mandić-Mušćet)

***

Stanislav Marijanović rođen je 1957. u Tomislavgradu, u učiteljskoj obitelji. Odrastao je u Baranji. Od 1975. do 1980. godine studira na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirao je na grafičkom odjelu u klasi prof. Alberta Kinerta te od tada djeluje kao slobodni umjetnik. Godine 1988. odlazi u Pariz, gdje razvija vrlo aktivnu umjetničku djelatnost te 1991. godine prima uglednu nagradu za grafiku Premier prix Trace / Idémédia-Crédome 91, koja mu otvara nove mogućnosti. Godine 1992. s grupom umjetnika osniva u Parizu grafički atelje T. B. Halbirk, koji 2002. godine prerasta u međunarodnu udrugu grafičara, kojoj postaje prvi predsjednik.

Od 1992. godine najviše vremena provodi u Grčkoj. Nekoliko godina radi za Ecole Régionale des Beaux-Arts de Saint-Etienne kao profesor u Solunu. Od 1996. godine piše i ilustrira knjige za djecu. Nagrađen je za tekst i ilustraciju "Enciklopedije čudovišta", nagradom "Grigor Vitez" i nagradom "Mali Princ" za 2008. Za slikovnicu "Mica Poštarica" autorica Nada Horvat i ilustrator Stanislav Marijanović nagrađeni su nagradom "Ovca u kutiji" za 2008/09.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –