Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Natalija Vorobjova Hržić

U obnaženim zrcalima / V obnaženn’yh zerkalah

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Luko Paljetak
  • 02/2010.
  • 218 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533031156
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

IZA ZRCALA

Lagan je dodir Iza zrcala,
Nalik disanju noćne tmine,
On je ko svjetlost mjeseca kristalna,
Ko srebro rose, šapat vjetra iz daljine,
Ko pjesma nedopjevana,
Ko trepet krila leptira,
Ko bešumna vrtnja zemlje kroz svemir
I sjena rastanka nemila.
Da li zasvagda? Reci, molim te,
Odlazimo li zasvagda,
U trenu ostavljajući srcu drage?
Da li?... Bez riječi ostaju zrcala naga.

KRILA

Na bijelim krilima - otkrivenje,
Na bijelim krilima - čistoća sva.
Na krilima lakim - sjena zaborava,
Na tim krilima - mnoštvo oblaka.

Uzlijeću krila. Više, više...
Lebde... I kao kamen padaju, znaj.
Klonula su krila Nadahnuća.
Čarobnom je krstarenju kraj.


Natalija Vorobjova Hržić rođena je 18. studenoga 1948. godine u Dnjeprodzeržinsku u Ukrajini. Ubrzo nakon rođenja čitava se obitelj preselila u Moskvu gdje se buduća pjesnikinja 1955. upisala u osnovnu školu i 1966. godine završila srednju školu. Nakon mature Natalija Vorobjova Hržić godinu dana radila je kao model u Moskovskom domu mode. Godine 1967. upisala je Državnu akademiju kazališnih umjetnosti Lunačarski u Moskvi  gdje je diplomirala 1971. i postala dramska i kazališna glumica. U Rusiji je glumila u 15 filmova.

Godine 1973. Natalija Vorobjova Hržić udaje se za hrvatskog državljanina i 1974. godine dolazi u Zagreb, gdje i danas živi. U Hrvatskoj nastavlja svoju glumačku karijeru. Osim u filmskoj umjetnosti, Vorobjova Hržić radi i kao konzultantica za ruski jezik u Hrvatskome narodnom kazalištu pri postavljanju ruskih opera.

Pjesme piše od 1991. godine. U Moskvi joj je 1998. objavljena prva zbirka pjesama "Na žici postojanja". U svibnju 1999. postala je članicom Društva književnika Rusije. Sljedeće godine izašle su dvije knjige Natalije Vorobjove Hržić: u Rusiji – zbirka pripovijedaka "Nastavak slijedi", u Hrvatskoj – roman "Žena u crnom rublju".

Za svoje pjesničko stvaralaštvo pjesnikinja je u svibnju 2000. godine dobila međunarodnu nagradu „Poezija“, u kategoriji Novo ime. Iste godine u Moskvi izlazi nova knjiga njezinih pjesama Bit će drugih svjetova. Za tri objavljene knjige Međunarodna udruga bataljista i marinista dodijelila joj je zlatnu medalju „Konstantin Simonov“.

U listopadu 2003. godine izašla je pjesnikinjina knjiga "Proročanski prsti", a godine 2005. knjiga pjesama i proze pod naslovom "U okovima tijela". U veljači 2005. godine izabrana je za dopisnog člana Ruske književne akademije.

Godine 2006. zbirka pjesama "Proročanski prsti" prevedena je na hrvatski jezik.

U ožujku 2007. odlikovana je „Ordenom Katarina Velika“ 2. stupnja, a u lipnju 2007. „Ordenom Lomonosov“.

U studenom 2007. izašao je zbornik pjesama "U obnaženim zrcalima", a 15. studenoga 2007. godine Natalija Vorobjova Hržić nagrađena je diplomom dobitnika Međunarodne nagrade „Velika Rusija. Imena“ i zlatnom medaljom.

U studenom 2008. objavljena je u Moskvi njezina šesta zbirka pjesama "Nevidljiv početak", a u listopadu iste godine pjesnikinja je postala redovni član Ruske književne akademije.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –