Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
James Graham Ballard

Potopljeni svijet

  • Nakladnik: Europapress holding
  • Nakladnik: Novi Liber
  • Prijevod: Sandra Mlađenović
  • 02/2010.
  • 199 str., meki uvez
  • ISBN 9789533001425
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Roman "Potopljeni svijet" J. G. Ballarda remek je djelo znanstvene fantastike.

Radnja se odvija 2145. godine kada su se zbog globalnog zatopljenja otopile zaleđene površine Zemlje, razina vode digla i potopila naseljeni dio planeta, a stanovništvo je prisiljeno iseliti prema Južnom i Sjevernom polu. Ballardove utopijske vizije potopljenih gradova i prikaz modernog piratstva danas se više i ne čine kao fantastična nagađanja.

"Potopljeni svijet" vizija je, nažalost, moguće „obrnute evolucije" koja se zbiva kako u svijetu tako i u ljudskom umu, što otvara prostore mogućeg povratka u same biološke korijene čovječanstva.

"'Potopljeni svijet' ima i ponešto od razigrane maštovitosti postmodernizma: zadovoljava se atmosferom, nejasnim slutnjama, pripovijedanjem događaja u izuzetnim okolnostima, a poseže čak i za zanimljivošću trivijalnih zapleta i ne brine se odveć o tome što je zbiljski moguće u detaljima. Ne želi biti ni odveć sumorna priča o nadolazećoj katastrofi, niti izraz krajnjeg razočaranja suvremenom zbiljom. Ne želi biti sentimentalan, a još manje davati proročanske izjave. Autor je svjestan da je to samo roman, književno djelo koje si može dopustiti da postavlja pitanja, ali na njih ne želi niti može odgovarati." (Iz pogovora : Milivoj Solar)

***

James Graham Ballard (1930-2009) svjetski je poznat engleski romanopisac i novelist, autor dvadesetak romana i isto toliko zbirki kratkih priča. Ugledni je član pokreta u znanstvenoj fantastici Novi val (New Wave), a suvremeni ga teoretičari književnosti drže predstavnikom postmodernizma u znanstvenoj fantastici. Njegovi su najpoznatiji i najviše prevođeni romani "Sudar" (Crash), preveden 1988. i na hrvatski, "Carstvo sunca" (Empire of the Sun), preveden 1987., "Pokolj" (Running Wild), preveden 1992. i "Izložba užasa" (The Atrocity Exhibition)] od zbirki priča najpoznatija je "Vermilion Sands".

Glasovite su mu i negativne utopije "Suša" (The Drought) i "Kristalni svijet" (The Crystal World), koje čine trilogiju s "Potopljenim svijetom" koji je sad prvi put objavljen u hrvatskome prijevodu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –