Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Frederik Pohl Cyril M. Kornbluth

Svemirski trgovci

  • Nakladnik: Europapress holding
  • Nakladnik: Novi Liber
  • Prijevod: Ivan Zorić
  • 02/2010.
  • 197 str., meki uvez
  • ISBN 9789533001432
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Roman "Svemirski trgovci" autorskog dvojca Pohl-Kornbluth smatra se vrhunskim ostvarenjem znanstvene fantastike. lako napisan 1952, roman briljantno ocrtava budućnost u kojoj je potrošnja nadvladala proizvodnju, a reklama zauzela ključno mjesto ne samo u gospodarstvu nego i u svim društvenim djelatnostima.

Moć reklame koja uspijeva uvjeriti potrošače da im je i beskoristan proizvod nužno potreban izuzetno je dojmljivo opisana.

Roman sugestivno upozorava kako se sve kulturne djelatnosti mogu lako pretvoriti u manipulaciju s nesagledivim posljedicama za budućnost čovječanstva.

"Posebna je, međutim, zanimljivost što je temeljna okosnica toga lako čitljivog i zabavnog romana problematika postojanja i svrhe same književnosti, dakle nečega što je danas u središtu zanimanja kako književnih teorija, tako i same književnosti. Opisano je, naime, društveno stanje u kojemu je potrošnja nadvladala proizvodnju, a temeljni su joj pokretači menadžeri, čije je glavno oruđe reklama.

Ako se uspjeh znanstvene fantastike tako često mjerio mjerilom ostvarenih predviđanja, ona iz "Svemirskih trgovaca" doista su tek danas postala - možda bi se moglo reći: nažalost - i te kako vidljiva.  (Iz pogovora: Milivoj Solar)

***

Frederik Pohl (1919) i Cyril M. Kornbluth (1923-1958) poznati su američki pisci, a zajednički su napisali brojna djela, kako ona iz područja znanstvene fantastike tako i ona iz drugih tipova književnosti.

Pohl je svjetski poznat pisac, jedan od klasika znanstvene fantastike, višestruki dobitnik njoj posvećenih nagrada Hugo i Nebula. Objavio je golem opus, a najvažniji su mu romani povezani u cikluse "Podmorska trilogija" (Undersea Trilogy), "Heechee, Eshatonska trilogija" (Eshaton Trilogy), "Mars, Kukavičja saga" {Cuckoo Saga) i "Trilogija o djetetu zvijezda" (Starchilde Tirlogy), a i ovaj roman, objavljen 1953, ima nastavak "Rat trgovaca" (The Merchants' War). Mnoge je od romana u tim ciklusima, kao i neke izvan njih, objavio u suradnji s drugim autorima, a najčešće s Kornbluthom.

Kornbluth je u kratkom životu također objavio znatan broj romana, od kojih su s područja znanstvene fantastike najpoznatiji upravo oni nastali u suradnji s Pohlom, npr. "Odvjetnik kao gladijator" (Galdiator at Law), "Istraži nebo" (Search the Sky), ali i nekoliko romana izvan područja znanstvene fantastike, od kojih također neke s Pohlom, kao "Grad se potapa" (A Town is Drowning), "Predsjednička godina" (Presidential Year) i "Kuća sestrinstva" (Sorority House).

Ovo je prvi prijevod njihovog romana "Potopljeni svijet" na hrvatski jezik.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –