Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Rade Jarak

Tango : Studija u hrđavo crvenom : (iz Enciklopedije očaja)

  • Nakladnik: Europapress holding
  • Nakladnik: Novi Liber
  • 02/2010.
  • 91 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533001401
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Kratki roman "Tango", jednog od najzanimljivijih autora mlađe generacije, Rade Jarka zbiva se u Buenos Airesu koncem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, u doba diktature i nestanaka ljudi, među kojima je bila i glavna junakinja Nora.

"Tango" je uspio u svim segmentima, bez obzira čitamo li ga kao samostalan roman, novelu ili poglavlje romana u nastanku. Rade Jarak ponovo se iskazuje kao pisac čiji opus nastaje iz pročitanih djela, zrnaca povijesti, ali i prethodnih knjiga samoga autora, no u ovome slučaju sklon je i književnom eksperimentu.

Roman je pogovorom popratio književnik i poklonik Jarkove proze, Mirko Kovač.

"Rade Jarak je „osoba knjige" a to je veliki kompliment za jednog pisca. Svakom piscu koji zna da pisanje malo ili sve manje vrijedi, a uporno i dosljedno „živi književnost" služi na čast kada može reći, kao Pessoa, „ali ja sam knjiga", „oko mene je svijet knjige". Ljepše mi je kad književnost postaje stvarnost, nego da je obratno. (...)

 Naš je Rade Jarak zreo autor, priručnici mu više nisu potrebni, jer zna da se pisac mora stalno korigirati i počinjati uvijek iznova. Jarak je pisac velikog raspona i zavidna umijeća, posjeduje smisao za humor (Duša od krumpira), smiono se upušta u eksperimente, blizak mu je onaj unamunovski „tragični osjećaj života". Tango je plod tjeskobnog osjećaja života." Mirko Kovač.

***

Rade Jarak rođen je 1968. u Dubrovniku. Diplomirao slikarstvo na Likovnoj akademiji. Živi u Zagrebu. Objavio knjige:
Proza: "Kiša", "Termiti i druge priče", "Sol", "Duša od krumpira", "Enciklopedija očaja (triptih o nestajanju)" "Pustinje" (fikcionalna autobiografija), "Crna svila", "Strašni" (znanstveno fantastični roman).
Esej: "Pohvala ulici" (esej o prostituciji)
Poezija: "Demon u pari kupaonice", "Vlak za Bangalore".

***

Biblioteka suvremene proze konTEKST zamišljena je kao mjesto na kojem će se pojavljivati prozni naslovi hrvatskih pisaca kao i onih iz susjedstva. Osnovna je nakana predstavljanje recentnih djela južnoslavenske, pa i šire slavenske prozne produkcije, kao i onih koja zbog komunikacijskog vakuuma posljednjih petnaestak godina nisu poznata hrvatskim čitateljima. Biblioteka polazi od ideje kako je međusobno upoznavanje, čitanje i prevođenje ,,u regiji" jedan od imperativa upoznavanja i vlastite književnosti, koja će u ovako zamišljenom projektu biti smještena u širi konTEKST. Biblioteku uređuje književna kritičarka i prevoditeljica Jagna Pogačnik.

Rade Jarak rođen je u Dubrovniku 1968. godine. Diplomirao je slikarstvo na Likovnoj akademiji u Zagrebu. Piše poeziju i prozu, objavljuje eseje i kritičke tekstove o domaćoj poeziji i prozi. Uvršten je u izbor nove hrvatske poezije i preveden na slovenski. Objavljivao u Vijencu, Zarezu, Quorumu i Konturi. Radi kao likovni pedagog a obavljao je i druge poslove: predavao u srednjoj školi, radio u Zavodu za restauraciju umjetnina, volontirao po likovnim školama, pisao za novine i časopise.. Objavio je preko dvije stotine članaka, eseja, kritika i prikaza, itd.

Do sada je objavio zbirke poezije "Demon u pari kupaonice" (2000) i "Vlak za Bangalore" (2001), romane: "Kiša" (2001), "Sol" (2003), "Duša od krumpira" (2005), "Enciklopedija očaja : (Triptih o nestajanju)" (2006) i kratki roman "Neočekivano Venecija" (u časopisu Europski glasnik, 2005), zbirku priča "Termiti i druge priče" (2002), "Pustinje" (roman, 2008), "Crna svila" (priče, 2009), "Pohvala ulici (esej o prostituciji)" (2009), "Strašni", znanstveno fantastični roman (2009), "Tango" (novela - poema, 2010), "Japanski dnevnik" (2010), "Wakamono" (novela - poema, 2010), "Sutra" (proza, 2011), "Žuto" (antikrimić, 2011), "Kaja" (poezija, 2012), "Yu puzzle" (roman, 2013), "Plaža (zbirka priča, 2013), "Emigranti" (roman, 2017), "Suha Palma" (roman, 2018), "Doći će jednom klizati" (kratki roman, 2019).

Dobitnik je Nagrade Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo u 2008. za roman "Pustinje".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –