Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Simon Sebag Montefiore

Mladi Staljin

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Mijo Pavić
  • 05/2010.
  • 494 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533190648
  • Cijena: 29.07 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga Simona Sebaga Montefiorea "Mladi Staljin" predstavlja značajan doprinos rasvjetljavanju tajnovitog puta običnoga gruzijskog dječaka koji je postao crveni car i koji danas, zajedno sa Hitlerom, predstavlja suvremenu personifikaciju zla.

Tko je zapravo bio Staljin? Što je oblikovalo ovog nemilosrdnog psihopata, koji je istodobno bio i besprijekoran političar, energičan državnik koji je pomogao u stvaranju i industrijalizaciji SSSR-a, nadigrao Churchilla i Roosevelta, obranio Staljingrad, umarširao Crvenom armijom u Berlin i porazio Hitlera?

"Mladi Staljin" priča je o karizmatičnom, mračno nepredvidljivom i promjenjivom dječaku sumnjivog podrijetla, rođenog u siromaštvu, uzdrmanog odgojem, ali unatoč tome, dječaku neobična talenta i sposobnosti. Cijenjen kao romantični pjesnik i školovan za svećenika u svojim ranim dvadesetima, svoj put ipak je pronašao u ulozi fanatičnog revolucionara. Kao glavni organizator mnogobrojnih pljački banaka, reketarenja, paleža i ubojstava, Staljin je istodobno bio i terorist i intelektualac i razbojnik.

Ovo je dramatična priča o Staljinovim prijateljstvima, njegovim mržnjama, ali i mnogobrojnim ljubavnim aferama sa ženama iz svih društvenih slojeva i svih dobnih skupina te o njegovoj izvanbračnoj djeci. Priča je to o lukavu urotniku i vještu bjeguncu, čija je surova genijalnost toliko impresionirala Lenjina da ga je, uz Trockog, uzeo za glavnog suradnika.

Montefiore objašnjava kako je paranoično kriminalno podzemlje bilo zapravo Staljinovo prirodno okruženje te kako mu je kavkasko razbojništvo i političko nasilje, u kombinaciji s nemilosrdnom ideologijom, omogućilo vladavinu Kremljem i stvaranje Sovjetskog Saveza prema vlastitoj, iskrivljenoj, slici.

Utemeljen na desetogodišnjem istraživanju i nedavno otvorenim ruskim i gruzijskim arhivima, "Mladi Staljin" uz već obilno nagrađivano prethodno Montefioreovo djelo "Staljin: Na dvoru crvenog cara" (također u izdanju Profila), predstavlja povijest SSSR-a, kroniku Ruske revolucije, ali i intimnu biografiju o tome kako je Staljin zapravo postao Staljinom. 
 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –