Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tena Štivičić

Vrag ne spava

  • Nakladnik: Profil
  • 06/2010.
  • 192 str., meki uvez
  • ISBN 9789533190891
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
I u svojoj drugoj knjizi kolumni dramatičarka Tena Štivičić vodi bitku protiv sveopće medijske, intelektualne, estetske i moralne površnosti. Kao promišljena suprotnost kolumnistici kakvu njeguju šareni ženski časopisi, ona je britka i promišljena dekontaminacija naše svakodnevice trača i kiča.

Čist prostor autoričina duhovita jezika postaje jedino sredstvo otpora protiv prevlasti forme nad sadržajem, recikliranja nad originalnošću, konzumerizma nad kritičkim mišljenjem.

Razotkrivajući mehanizme kojima igramo dodijeljene nam uloge građana, potrošača, muškaraca i žena, Tena Štivičić donosi  britku dijagnozu "istrošenosti" vremena u kojem živimo.

Duhovite i promišljene analize simptoma čestog zakazivanja zdravog razuma dokazuju da autorica svakako ne pati od sindroma promatrača nego ustaje protiv stalna snižavanje praga tolerancije na raznovrsne dobroćudne i zloćudne besmislice kojima smo okruženi. 


***
 
Tena Štivičić rođena je 1977. u Zagrebu. Završila je Jezičnu gimnaziju i diplomirala Dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti. Magistrirala je Dramsko pismo na Goldsmiths Collegu, University of London. Od 2003. živi u Londonu.

Sudjelovala je na mnogim programima za mlade pisce kao što su Interplay Australia i jednogodišnji Paines Plough Future Perfect Writers Programme. Provela je šest mjeseci u Bielu u Švicarskoj kao gost umjetnik bernskog kantona. Royal Court Theatre i BBC uvrstili su je 2006. među 50 mladih pisaca koji će obilježiti sljedećih 50 godina u kazalištu Velike Britanije.

Kolumne koje piše u časopisu Zaposlena objavljene su 2007. u zbirci kolumni ‘Odbrojavanje’, u izdanju Profila. Za kazalište Ulysses adaptirala je s ocem, Ivom Štivičićem novelu "Pijana noć" 1918. Miroslava Krleže. Drame "Na samrti" (1998.), "Nemreš pobjeć od nedjelje" (2000.), "Parsifal – Viteška priča epizoda 1" (2001.), "Dvije" (2002.), "Pssst" (2003.), "Fragile!" (2004.), "Nine Tenths" (2005.), "Krijesnice" (2007.), "Goldoni Terminus" (2007.), "Felix" (2008.) i "Sedam dana u Zagrebu" (2009.) izvođene su i objavljivane u mnogim europskim zemljama, prevedene su na desetak jezika te su osvojile brojne nagrade.

Tena Štivičić (Zagreb, 1977.) diplomirala je dramaturgiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti 2001., a 2004. magistirala je na londonskom Goldsmiths Collegeu, na odsjeku za dramsko pismo. Od tada živi i radi u Londonu i Zagrebu, a piše na hrvatskom i engleskom. Njezine se drame izvode u brojnim europskim zemljama, prevedene su na mnoge jezike i dobile mnoge nagrade, među kojima Europsku autorsku nagradu i Nagradu za inovativnost na Heidelberger Stückemarktu 2008.

Povodom obilježavanja pedesete obljetnice legendarnog teatra Royal Court, 2006. godine, BBC i Royal Court izabrali su pedeset mladih dramskih pisaca koji će obilježiti sljedećih pedeset godina kazališta u Velikoj Britaniji: Tena Štivičić jedna je od njih.

Godine 2014. postala je prva hrvatska autorica čija je drama (Tri zime) izvedena na pozornici National Theatrea u Londonu, jednoga od najvažnijih svjetskih kazališta, u režiji proslavljenog Howarda Daviesa. Također je i prva hrvatska autorica koja je osvojila prestižnu svjetsku nagradu Susan Smith Blackburn, koja se dodjeljuje najboljoj drami pisanoj na engleskom jeziku. 

Od 2003. godine piše kolumnu u časopisu Zaposlena. Taj zagrebačko-londonski dnevnik osobnih događaja i društvenih fenomena objavljen je u Hrvatskoj u trima zbirkama: "Odbrojavanje" (2007.) i "Vrag ne spava" (2010.), objema u izdanju Profila, te "Pepeljugino maslo" (2016.) u izdavačkoj kući Hena com.

Drame su joj objavljene u knjigama "Fragile!" (Nick Hern Books, 2007.), "Dvije i druge" (Profil, 2008.), "Invisible" (Nick Hern Books, 2011.), "Europa" (Bloomsbury, 2013.), "3 Winters" (Nick Hern Books, 2014.), "Nevidljivi" (Hena com, 2015.) i "Tri zime" (Hena com, 2016.). Drama "64" (Hena com, 2022.) praizvedena je 2021. u beogradskom kazalištu Atelje 212 u režiji Alise Stojanović, a iste je godine premijerno izvedena u zagrebačkome HNK-u u režiji Arije Rizvić.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –