Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kathy Acker

In memoriam identitetu

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Borivoj Radaković
  • 07/2010.
  • 284 str., meki uvez
  • ISBN 9789533190877
  • Cijena: 14.47 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Rimbauda, maloljetnog i neobično nadarenog pjesnika simbolista, uvijek iznova ostavlja njegov ljubavnik Verlaine. Avion prihvaća posao plesačice u Gradu Zabave kako bi mogla uzdržavati svog beskorisnog dečka. Capitol se osjeća živom samo kad spava s Quentinom...

U ovom karakteristično seksi, hrabrom i hiperliterarnom romanu Kathy Acker isprepliće pričetroje likova koji dijele istu tragičnu crtu: sklonost opsesivnoj ljubavi unaprijed osuđenoj na propast. Provokativan i kontroverzan roman legendarne američke punk-spisateljice istodobno je i značajan doprinos i nemilosrdna kritika književnosti dekadencije i samouništenja.


Dramatičan , veličanstveno ironičan ... Roman koji zavodi sa stilom . Njen najbolji tekst .
The New Statesman

Proza Kathy Acker nije pristojna, niti jenaturalistična. Ona je svejedno izazovna, svakakopo svome stilu i formi, ali još više po svominteligentnom i artikuliranom gnjevu.
Library Journal


***

Kathy Acker
(1947. - 1997.) kultna je punk-spisateljica njujorške underground-scene, performerica i jedna od najznačajnijih autorica svog naraštaja. Započela je objavljivati sredinom 1970-ih, no ostala je na marginama književnog života sve do sredine osamdesetih kad joj je objavljen roman Blood andGuts in High School (zabranjen u Njemačkoj). Nakon toga napisala je niz romana (među kojima su Great Expectations, My Mother: Demonology,Empire of the Senseless, Pussy, Kingof the Pirates), eseja, novinskih članaka, a okušala se i u pisanju scenarija i libreta za operu.

Njezina kontroverzna i provokativna proza, na koju su presudno utjecali William S. Burroughs i Marguerite Duras, odlikuje se postmodernističkim eksperimentiranjem, citatnošću pa čak i potpunim preuzimanjem cijelih tekstova drugih autora koje vješto isprepliće s elementima iz vlastita života. Miješajući uzvišeno i banalno, tzv. visoki i niski stil, ne libeći se vulgarizama i psovki, Kathy Acker bez dlake na jeziku razotkriva i dekonstruira patrijarhalne zapadnjačke stereotipe o moći i nasilju, seksualnosti i identitetu.

Godine 1996. dijagnosticiran joj je tumor dojke. Zbog komplikacija nakon neuspješne operacije godinu dana poslije podliježe ovoj opakoj bolesti, a preuranjena smrt zatječe je na liječenju u Meksiku.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Kathy Acker –

– Kathy Acher & The Mekons –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –