Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
David Eagleman

Suma : 40 priča iz zagrobnog života

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Mate Maras
  • 08/2010.
  • 112 str., meki uvez
  • ISBN 9789532860436
  • Cijena: 9.16 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjižica naslova Suma izišla je početkom prošle godine i već je ušla u klub onih malobrojnih naslova koji nadrastu neku prosječnu sudbinu romana ili proznih zbirki i postanu - kultnim. Nakon što ju je poznati britanski komičar Stephen Fry spomenuo na Tvvitteru, na kojem ima više od 750000 vjernih sljedbenika, prodaja knjige je poharala Amazon. com. Za to čudo bila je dovoljna Frvjeva rečenica: "Ove godine nećete čitati ništa bolje od Sume. Ne začara li vas, obećajem da ću pojesti 40 šešira."

Očito, nije bilo potrebe. Prema knjizi je u sidnejskoj Operi postavljena predstava za koju je glazbu skladao Brian Eno, veliki štovatelj Sume. Njegovu prepisku s autorom, teksaškim neuroznanstveni-kom i piscem kojem je cijela ta igra pala na pa­met, možemo pratiti na internetu.

A što je predmet kulta? Četrdeset malih priča o životu nakon smrti. Nisu one mistične, religiozne, vidovite, proročke - one su kratke, duhovite, ironične. Obuhvaćaju baš sve (ili gotovo sve) što bi običnom smrtniku moglo pasti na pamet kad razmišlja o tako velikoj temi. Kao da ste se našli na nekom tulumu na kojem su vrhunac zabave mali sablasni razgovori o onome što se događa Poslije.

A nakon tog velikog Poslije, prema Eaglemanu, krije se četrdeset scenarija u kojemu nas čekaju Bog ili Božica, bogovi ili neka sićušna, golom oku nevid­ljiva bića. Čeka nas raj koji je organiziran tako da nam u njemu bude ugodno, ili veliki, nelagodni sve­mir kakvog smo se u besanim noćima pribojavali. Čekaju nas svi koji su nas voljeli, a umrli su prije nas, čeka nas onaj tajanstveni stvor što okreće ko­tač sudbine i s kojim ćemo se cjenkati oko našeg idućeg života.

"Kao što možete pretpostaviti", piše Eagleman, "ni jedna od ovih pričica nije pisana da bi se smatrala notornom istinom; one su nastale zato da se prisjetite kako postoji beskrajno puno mogućnosti našeg bivanja na drugom svijetu, a ni jedna od njih nije sasvim ozbiljna." Ipak, tajna je knjige da se svaki čitatelj u ponekoj priči prepozna, da otkrije svoje onostrane fantazije.

Pogledajte, da­kle, kako izgleda Eagletonova popularna utopija, koja nije više od maštarije, a ipak kao da posjeduje autoritet drevne egipatske Knjige mrtvih ili tibetan­skog Bardo Todola: jer i Suma nam poručuje da je smrt tek novi početak, sviđalo se to nama ili ne.

M. V. R.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Culture Cats - Suma –

– David Eagleman –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –