Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivanka Biluš Božica Brkan

Namazi

  • Nakladnik: Alfa
  • 12/2009.
  • 53 str., meki uvez
  • ISBN 9789532972030
  • Cijena: 4.65 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Gledano jezično, namaz je ono što je namazano, naneseno na podlogu mazanjem; premaz, a kulinarski - namaz je gusta smjesa napravljena od više mljevenih ili gnječenih sastojaka (povrće, sir, riba, meso i si.) predviđena za sendviče i sl.

Zacijelo je istinita tvrdnja kako su današnji namazi nastali tako što je kuharima preostalo neiskorištenih (lošijih) dijelova namirnica koje je jednostavno bilo šteta baciti ili im je ostalo i glavnoga jela koje nije bilo poželjno poslužiti. Vjerojatno zbog toga najraskošnije kuhinje poput francuske ili domišljato štedljive bečke imaju i najzanimljivije namaze. Uostalom, za zajutrak ili uz poslijepodnevni čaj u Engleskoj također je trebalo poslužiti samo keks, dvopek premazan maslacem i sl. Poslije lorda Sandwicha i druge je prigriske njegova imena valjalo oplemeniti.

I u našoj je najprimitivnoj seljačkoj kuhinji valjalo doskočiti pokvarljivosti namirnica pa se sir koji nije bio posve svjež prije sušenja također pretvarao u svojevrsne namaze. U restoranima je pak za goste koji čekaju na objed još prije četiri stoljeća osmišljen 'couvert'.

Namazi, paštete, gusti umaci, kremasti začini postali su osobito popularni promjenom načina života, pojavom sendviča, bogatom ponudom kruha i peciva te gotovih dodataka. Suvremena tehnologija prehrambene industrije te dostupnost namirnica obogatila je izbor gotovih namaza, svih onih koji su se nekoć strpljivo pripremali kod kuće, od jeftinijih za svakodnevne do skupljih za svečane obroke.

Međutim, mnoge od njih još uvijek morate sami pripremiti. U tome će vam pomoci ova knjižica nudeći vam recepte za pripremu dvadesetak raznovrsnih i ukusnih namaza. Većinu namaza možete poslužiti hladne, a moguće ih je i zagrijati, primjerice u mikrovalnoj pećnici.

Dakako, današnji nam mali kućanski aparati, počevši s električnom miješalicom, jednako tako omogućuju brzu pripremu kreativnih namaza.

Božica Brkan, književnica, novinarka i urednica, rođena je 1955. u Okešincu u Moslavini. Piše standardnim hrvatskim književnim jezikom i kajkavskim – moslavačkom kekavštinom.

Na zagrebačkome Filozofskom Fakultetu diplomirala je komparativnu književnost te poljski jezik i književnost, a diplomantica je i novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Tri desetljeća radila je kao profesionalna novinarka, kolumnistica i urednica («Vjesnik», «Večernji list») u različitim medijima. Osobito su je zanimale teme vezane uz komunikaciju, tržište i baštinu. Predavala je stilistiku u medijskoj komunikaciji na komunikologiji na Hrvatskim studijima (2009—2011.). Osnivačica je, urednica i autorica internetskih magazina (www.oblizeki.com, www.ziviselo.com) a vodi osobnu stranicu www.bozicabrkan.com.


Objavila je samostalne knjige: zbirku kajkavskih pjesama "Vetrenica ili obiteljska arheologija" (1990.), izbor novinskih feljtona "Enciklopedija špeceraja" (1990.), roman "Lift ili politička melodrama" (1993.), zavičajnu čitanku "Oblizeki – Moslavina za stolom" (2006.), knjige pjesama "Bilanca 2.0/ Odabrane ljubavne i ostale štokavske pjesme" (2011.) i "To Toni – Molitva za tihu sućut" (2011.), roman "Rez, Leica-roman u 36 slika" (2012.), izbor kajkavskih tekstova "Kajkavska čitanka Božice Brkan" (2012.), zbirku kajkavskih pjesama "Pevcov korak/ Kajkavski osebušek za EU"  (2012.), nagrađenu "Katarinom Patačić» za najbolju knjigu objavljenu na kajkavskome u 2012. godini, zatim zbirku pjesama "Obrubljivanje Veronikina rupca ili Muka 2013."  te roman "Ledína" (2014.) te najnovije - zbirku priča “Umrežena” (2017.) i zbirku priča na kajkavskom “Život večni” (2017.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –