Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Shusaku Endo

Šutnja

  • Nakladnik: Profil
  • 10/2010.
  • 244 str., meki uvez
  • ISBN 9789533191454
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Povijesni roman "Šutnja" (Chinmoku) danas se općenito smatra Endovim najznačajnijim djelom i "jednim od najboljih romana 20. stoljeća“. Radnja romana smještena je u 17. stoljeće i prati mladoga portugalskog misionara Sebastiana Rodriguesa, koji odlazi u tajnu misiju u Japan, u kojem traju nesmiljeni vjerski progoni i mučenja kršćana.

Osim što mu je zadatak pomoći preostaloj kršćanskoj zajednici, Rodrigues želi istražiti i gotovo nevjerojatnu vijest da se njegov mentor, jedan od najgorljivijih i najpredanijih kršćanskih misionara, otac Ferreira, odrekao kršćanske vjere.

Kako širiti kršćanstvo u zemlji toliko drugačije tradicije, vjere i običaja te uz tako stroge protukršćanske zakone? Što ako je jedini način da pomogne progonjenim kršćanima odricanje od vlastite vjere?

Put mladog misionara prožet je brojnim moralnim i filozofskim dilemama, patnjom i iskušenjima, a Endo svojim romanom još jednom otvara vječno pitanje: zašto Bog ostaje ravnodušan prema ljudskoj patnji?

Slavni redatelj i oskarovac Martin Scorsese trenutačno radi na filmskoj adaptaciji romana, sa zvijezdama kao što su Daniel Day-Lewis i Benicio del Toro.

***

Shusaku Endo jedan je od najznačajnijih pisaca japanske književnosti 20. stoljeća i pripadnik takozvane „Treće generacije“, pisaca koji su se u Japanu javili neposredno nakon Drugoga svjetskog rata. Rođen je u Tokiju 1923., a još kao dječak s roditeljima seli u Mandžuriju (tada pod japanskom okupacijom). Nakon razvoda roditelja 1933. vraća se u Japan s majkom koja uskoro prihvaća katoličku vjeru te u istom duhu odgaja mladog Endoa. Zbog kršćanske vjere Endova obitelj živi vrlo teško, osobito za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada ultranacionalistička vlast u Japanu sve kršćane proglašava izdajnicima. Nedugo nakon završetka rata Endo seli u Francusku na studij književnosti, gdje se, nakon vjerske, suočava s još jednom vrstom diskriminacije - onom rasnom.

Zbog teških životnih prilika često pobolijeva (dijagnosticirana mu je tuberkuloza), a nakon objavljivanja prvog romana "Shiroihito" (Bijeli čovjek), 1955., dobiva nagradu Akutagawa (za najbolji književni prvijenac). Teško životno iskustvo - stigma vječnog stranca, osjećaj otuđenosti i nepripadnosti, suočavanje s rasizmom i borba s teškom bolešću – ostavilo je dubok trag i u njegovu književnom stvaralaštvu, a na posebnost njegovih djela dodatno je utjecala i njegova jedinstvena mješavina japansko-kršćanskog pogleda na svijet.

Za svoje književno djelo Endo je dobio mnoštvo književnih nagrada, a nekoliko je puta bio nominiran i za Nobelovu nagradu za književnost, koju nikada nije dobio jer su pojedini članovi odbora njegov roman "Skandal" (Scandal) iz 1986. smatrali pornografijom. Njegovi romani "More i otrov" (The Sea and Poison, 1958.), "Divna luda" (Wonderful Fool, 1959.), "Šutnja" (Silence, 1966.) i "Duboka rijeka" (Deep River, 1993.) prevedeni su na više od 30 svjetskih jezika.

"Šutnja" je njegov prvi roman objavljen na hrvatskom jeziku i njegov najvažniji roman koji je neposredno nakon objavljivanja, 1966. godine, označen kao „remek-djelo svjetske književnosti“ i „jedan od najboljih romana dvadesetog stoljeća“. Endo je umro 1996.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –